Ministerul de Interne își dorește șoferi cu abilități de Formula 1

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordin, al cărui scop este „menținerea competențelor necesare conducerii autovehiculelor cu regim de circulație prioritar, aflate în folosința structurilor MAI, pentru deplasarea la acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, precum și pentru conducerea unor categorii de autovehicule de serviciu".

Concret, șoferii MAI vor fi obligați să urmeze cursuri de pregătire specifice, care să îi ajute să controleze mai bine volanul atunci când sunt în misiune, ei învățând cum să conducă defensiv, cum să ia virajele la limită sau cum să se deplaseze în coloană oficială.

Potrivit proiectului, vor fi organizate două module de pregătire, respectiv pentru șoferi care conduc în mod frecvent autovehicule cu regim de circulație prioritară și pentru șoferii care conduc ocazional aceste mașini.

„În primul caz, programul de pregătire specifică se centrează pe conducerea sportivă (pilotajul) în raport de misiunile specifice ale MAI și cuprinde cel puțin următoarele teme: misiuni de însoțire, tehnica negocierii corecte a virajului, menținerea autovehiculului pe traiectoria corectă la viteză crescută, frânarea de urgență la limită (cu și fără ABS), exerciții de îndemânare specifice etc.

În al doilea caz, șoferii care conduc ocazional mașini de intervenție vor fi inițiați în conducerea defensivă: atitudinea la volan, pregătirea deplasării, deplasarea, aderența, accelerarea și frânarea, inerția, sisteme de siguranță, derapajul controlat, practici periculoase la volan, proceduri în caz de accident, deplasarea în coloană oficială etc.

Programul, care cuprinde un modul de pregătire teoretică și unul de pregătire practică, va fi elaborat de Direcția Rutieră din IGPR și se parcurge la un interval de maximum 5 ani", se precizează în proiectul MAI.

Lasă un comentariu