ProEtnica 2018 - Festival Intercultural Sighișoara - s-a încheiat

Distribuie pe:

Timp de cinci zile, în perioada 22-26 august 2018, Sighișoara a fost locul de întâlnire a celor 20 de minorități naționale din România, cărora li s-au alăturat reprezentanții Sorabilor din Germania. Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz), organizatorul principal al evenimentului, a lansat provocarea de a sărbători împreună diversitatea și bogăția culturală a minorităților naționale, împreună cu etnicii români - toți, deopotrivă, cetățeni ai României, devenită stat unitar în urmă cu 100 de ani, la 1 Decembrie 1918.

Invitații celei de-a 16-a ediții au reușit să ridice nivelul acestui festival la unul cu adevărat relevant pentru Europa, în Anul European al Patrimoniului Cultural. La deschiderea manifestărilor cultural-artistice au participat primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean, ambasadorul Statului Israel la București, Tamar Samash, subsecretarul de Stat în Ministerul român al Culturii, Irina Sanda Marin Cajal și reprezentantul Landului Brandenburg, Meto Novac.

“Acest festival este un dar adus de mulți oameni - peste 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România și, pentru prima oară, cu un ansamblu al sorabilor din Germania. Acești oameni ne vor prezenta ceea ce au ei mai bun, iar noi putem să îi primim cu interes și cu suflet deschis. Am speranța că vă veți cunoaște mai bine, veți interacționa aici, pe scenă și în fața scenei. Doresc să simțiți bogăția și valoarea diversității etnoculturale”, a susținut Volker Reiter, directorul festivalului.

În cadrul programului artistic din cele cinci zile de desfășurare, impresionante au fost și prestațiile unor artiști consacrați: Ionuț Galani, Maia Morgenstern și Bucharest Klezmer Band, Fanfara din Cozmești și Ina Chiriac au electrizat publicul aflat în Piața Cetății. Sâmbătă seara, un concert-eveniment a fost susținut de trupa Farfarello, care i-a reunit pe Mani Neumann, Ulli Brand, Ioji Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică; ei au reușit să anime publicul cu abordări originale după Felix Mendelssohn Bartholdy, dar și cu creații și prestații care poartă amprenta și personalitatea fiecărui membru.

Festivalul a avut și o secțiune științifică unde au fost susținute prelegeri, discuții și lansări de carte pe teme relevante, cum ar fi “Promovarea păcii în Europa prin protecția minorităților naționale”, “Panorama minorităților naționale din Europa și a mijloacelor de protecție a acestora prin instrumente supra-naționale”, “Diversitate culturală și egalitate de șanse prin proiectul «Revista la Sat»“, “Parteneriat social și participare prin deschiderea spre diversitate a instituțiilor”.

De asemenea, au avut loc două proiecții de film în regia lui Radu Gabrea. În prezența fiicei regizorului, Magdalena Schubert, publicul s-a putut bucura de filmele Cocoșul decapitat și O poveste de dragoste, Lindenfeld.

În programul de anul acesta, ProEtnica a mai propus vizitatorilor două expoziții comune de Artă ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale, care au putut fi vizitate la galeria de artă - Turnul Fierarilor și la Centrul de Informare Turistică.

Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale au putut fi vizitate zilnic, la fel cum cei aflați în Sighișoara s-au putut delecta cu prestațiile a celor peste 50 de ansambluri artistice ale minorităților care, nu de puține ori, au apropiat publicul în hore de unire autentice.

Nu a lipsit tradiționala Paradă a Diversității Culturale, condusă de celebrul toboșar al Cetății Sighișoara, Dorin Stanciu.

Proiectul ProEtnica este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutului Cultural Român, Institutului pentru Relații Externe din Stuttgart și Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

 

Lasă un comentariu