ONOR LA... REGELE-MAREȘAL

Distribuie pe:

Motto: “Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire a părinților noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Sunt român, născut român și vreau să rămân român. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

“Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor”.

***

 “Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate, modestie. Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, proaspătă și admirată în lume”.

***

“Anii de după revoluție au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare. Totuși, sunt mâhnit că în această perioadă oamenii bătrâni și cei bolnavi trec prin situații înjositoare. Prima noastră datorie este să ne amintim azi de ei și de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, când au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru”.

Regele Mihai al României, născut în 25 octombrie 1921 la Sinaia și a decedat pe data de 5 decembrie 2017 în localitatea Aubonne - Elveția. A fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, care au trăit și în secolul XXI. Fiu al princepelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollem-Sigmaringen, la care a renunțat mai târziu. Minor fiind, atributele regale erau îndeplinite de o regență, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice. La întoarcerea inopinată și ilegală a tatălui său, făcută fără nicio rezistență, detronat fiind, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Plecarea mamei sale la Florența, lipsa afecțiunii unei familii sănătoase l-a afectat foarte mult; în schimb educația primită a fost una aleasă, dar nu a fost o pregătire pentru domnie. În 6 septembrie 1940, după pierderea Basarabiei, Bucovinei de Nord, Herța, Transilvaniei de Nord și Cadrilaterul, Carol al II-lea a fost nevoit să abdice și tronul României să-i revină pentru a doua oară lui Mihai. Până în anul 1947, la 30 decembrie, situația țării și a regelui Mihai a fost una mai mult decât instabilă și confuză, datorată de neînțelegerile istorice cu Mareșalul Antonescu, cu problemele politice ale vremii respective, cu Uniunea Sovietică, cu problema Transilvaniei, cu numirea lui Petru Groza la guvernare și multe altele. În ianuarie 1848 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze pentru țara sa. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția. Cuplul a avut cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia, și Maria. Născut ortodox, botezat ortodox, crescut ortodox, a murit ortodox, fiind în ultimii ani sub protecția a două maici ortodoxe. Sub președinția lui Constantinescu, în 1997, a primit înapoi cetățenia română, după care i s-au restituit unele proprietăți. În anul 2011 se adresează camerelor reunite ale parlamentului României, iar în 2016, datorită stării de sănătate, își anunță retragerea din viața publică.

“REFLECȚII SUFLETEȘTI” vol. II

 

Lasă un comentariu