ROLUL MONARHIEI ÎN FĂURIREA ROMÂNIEI MARI

Distribuie pe:

Lunile de toamnă ne aduc tot mai aproape de momentul aniversar al Marii Uniri. Sub acest imbold, astriștii iernuțeni și-au ales temele de discuție pe parcursul întregului an.

La întâlnirea din luna octombrie 2018, membrii Asociației Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român/Astra, cercul Al. Macarie - Iernut, s-au reunit pentru a asista la prezentarea doamnei prof. Stela Monica Pop - Rolul monarhiei în făurirea României Mari. Același titlu l-a avut și proiecția care a avut loc în sala de lectură a Bibliotecii Orășenești Iernut.

Prezentarea bine documentată ne-a înfățișat istoria romanțată a regalității în România. Viața lui Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai, dar și a Elisabetei de România, cunoscută sub numele de Carmen Sylva, a reginei Maria sau a principesei Elena au fost amănunțit prezentate, accentuându-se rolul fiecăruia în istoria făuririi unității statului român. Astfel, Carol I poate fi considerat fondatorul României moderne, deoarece sub domnia lui, țara noastră și-a cucerit independența (1877). În timpul domniei lui Ferdinand s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și a avut loc prima împroprietărire a țăranilor astfel că, pe lângă renumele de „Leul" sau „Întregitorul" îl capătă și pe cel de „Regele țăranilor". Carol al II-lea, cu viața lui tumultoasă, a sprijinit valorile reale ale culturii românești, iar în timpul domniei lui a avut loc o explozie economică, anul 1937 fiind considerat multă vreme etalon de prosperitate, iar regele Mihai a sprijinit lupta pentru recuperarea Basarabiei.

Toate acestea și multe alte informații despre cei ce au condus România pe drumul spre un stat independent și unitar, ne-au fost prezentate, de dna Stela Monica Pop, sub forma unei povești sensibile, precum sufletul domniei sale de om de litere și nu de istoric. Momentele evocate au fost mai întâi savurate și apoi discutate a de membrii cercului și de invitați, printre care primarul orașului, Ioan Nicoară.

O nouă întâlnire plină de emoții și înaltă ținută culturală s-a adăugat celor cu care astriștii iernuțeni sunt obișnuiți lună de lună, datorită distinsei doamne profesoare Stela Monica Pop. O frumoasă lecție de istorie, filtrată de un mare suflet de filolog, pentru care mereu vă vom mulțumi!

 

Lasă un comentariu