DIETA BOGATĂ ÎN SARE, RISC DE FIBRILAȚIE ATRIALĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii finlandezi de la Universitatea din Oulu, citați de descopera.ro, au constatat că dieta bogată în sare crește riscul de fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii), care devine periculoasă prin complicațiile pe care le produce, respectiv cele neurologice de tipul accidentului vascular cerebral.

“Studiul nostru a inclus 716 persoane de vârstă mijlocie din Finlanda, pe care le-am urmărit pe parcursul a 19 ani, timp în care 74 de participanți a căror dietă era bogată în sare au fost diagnosticați cu fibrilație atrială.

Cercetarea a avut în vedere și alți factori de risc, precum vârsta, grăsimea corporală, tensiunea arterială, fumatul și, în cele din urmă, am ajuns la concluzia că aportul de sare este în mod independent asociat cu riscul de fibrilație atrială.

Deci, am evidențiat doar o asociere, fără să demonstrăm limpede că o dietă bogată în sare duce automat la tulburări ale ritmului cardiac. Totuși, acest studiu oferă o primă dovadă a faptului că sarea excesivă din alimentație crește riscul de fibrilație atrială, lungind lista de pericole pentru sănătatea cardiovasculară.

Este nevoie însă și de alte studii de confirmare. Rezultatele noastre sugerează doar că acele persoane care au un risc mare de fibrilație atrială ar trebui să reducă aportul de sare din alimentație.

Estimăm că o treime din necesarul zilnic de sare este deja prezent în mâncarea procesată și reducerea acestui aport ar fi extrem de benefic pentru sănătatea cardiovasculară a populației.

Riscul de fibrilație atrială crește odată cu vârsta, boala afectând circa 7 persoane dintr-o sută cu vârste peste 65 de ani”, afirmă oamenii de știință finlandezi.

Lasă un comentariu