SĂNĂTATEA ROMÂNILOR VA FI PROTEJATĂ ÎN FAȚA RISCURILOR PROVOCATE DE FACTORII DE MEDIU

Distribuie pe:

La propunerea Ministerului Sănătății (MS), Guvernul a aprobat, în ședința din 15 februarie 2019, o hotărâre privind înființarea și funcționarea Registrului național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu (ReSanMed), acesta reprezentând un sistem informatic unic, disponibil direcțiilor de sănătate publică județene, în vederea transmiterii în timp real a informațiilor despre un risc asociat (avarie, incident, accident ecologic sau temperaturi extreme).

“ReSanMed va include înregistrări de date privind cazuri de boală, care pot fi determinate de temperaturi extreme (degerături, insolații), boli asociate modificării factorilor de mediu (methemoglobinemie acută infantilă, gușă endemică prin carența de iod), notificări incidente, avarii și accidente majore care pot induce boli asociate.

Înființarea ReSanMed a fost necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a  populației în relație cu factorii de mediu. Registrul va ajuta la identificarea și punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns, de către autoritățile locale, în cazul producerii unor avarii, incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme.

De asemenea, ReSanMed va asigura accesul la informație a publicului, care poate fi afectat de producerea unui eventual accident, prin transmiterea informațiilor și măsurilor de siguranță necesare protejării sănătății și a bunurilor.

Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, va organiza și asigura funcționarea și administrarea ReSanMed”, potrivit unui comunicat de presă emis de MS.

Lasă un comentariu