PLOAIA DIN ULTIMELE ZILE, O ADEVĂRATĂ MANĂ CEREASCĂ

Distribuie pe:

Întrebat despre un posibil impact negativ al precipitațiilor din ultimele zile asupra culturilor agricole, dr. ing. Marian Pogăcian - directorul Unității Fitosanitare Mureș - ne-a declarat: “Ploaia din ultimele zile a fost o adevărată mană cerească pentru agricultura județului Mureș. Probleme de natură să ne îngrijoreze pot apare dacă vine un îngheț târziu, care să afecteze pomii fructiferi și legumele în câmp.

Dacă vin precipitații în continuare, vom avea probleme cu bolile foliare la culturile cerealiere, cu boli la pomii fructiferi, și, imediat ce se încălzește vremea, se impun tratamente fitosanitare, erbicidarea culturilor agricole, lucrări mecanice de întreținere. Vă spuneam că nu sunt probleme alarmante, dimpotrivă, efectul ploilor se vede la sfecla de zahăr, printr-o răsărire uniformă, la floarea soarelui și la porumb pentru boabe, prin faptul că s-a ameliorat echilibrul hidric din sol”. Întrebat despre recomandările agrotehnice adresate fermierilor, dr. ing. Marian Pogăcian a ținut să remarce faptul că profesioniștii din agricultura mureșeană cunosc tehnologiile de cultură, dovadă rezultatele obținute în ultimii ani. “Faptul că au conștientizat, despre nevoia de informații utile, că fără să nu fi la zi cu toate noutățile din domeniu, nu realizezi performanțe, este un fenomen formidabil.

Trebuie să recunosc că s-a schimbat fața agriculturii mureșene și datorită profesionalismului manifestat de fermieri. Am susținut și susțin în continuare necesitatea înființării camerelor agricole, unde să fie angajați specialiști agricoli competenți, capabili să ofere informații utile, în orice moment. Unitatea Fitosanitară Mureș asigură consultanță și pentru micii producători agricoli!”.

Din fericire, internetul asigură, într-o oarecare măsură, informațiile necesare, dar să nu uităm că agricultura este, în primul rând, o îndeletnicire zonală. O recomandare valabilă în Bărăgan nu este valabilă și în zona colinară.

Lasă un comentariu