AZI, 21 IUNIE, SE DESCHIDE LACUL URSU DIN SOVATA!

Distribuie pe:

Odată cu solstițiul de vară (începutul verii astronomice), începe și... bălăceala în Lacul Ursu din Sovata. Ștrandul va fi deschis pentru îmbăiere în intervalele orare 10-13, respectiv 15-18.

La prânz, timp de două ore, scăldatul în lac este interzis, informează directorul Balneoclimaterica Sovata, Nagy Janos, citat de radiomures.ro: “Se face o pauză în perioada de balneație, între orele 13 și 15, după care din nou baie de la ora 15 până la ora 18, când ștrandul care se închide. Acestea sunt prescripțiile Agenției Naționale pentru Resurse Minerale sub a cărei protecție funcționează lacul, pentru protejarea zăcământului de nămol și a apei sărate helioterme”.

Spre deosebire de anii trecuți, când turiștii care ieșeau în pauza de prânz trebuiau să cumpere alte bilete de intrare pentru după-amiaza, acum pot rămâne în interiorul ștrandului, dar îmbăierea nu e permisă, a mai precizat directorul.

În ce privește tarifele, acestea rămân la fel ca și anul trecut: 30 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru copii, militari, studenți. Se închiriază șezlonguri pentru plajă.

În ce privește Lacul Aluniș (deschis publicului în urmă cu două săptămâni), tarifele au rămas neschimbate, iar programul este de la ora 9 dimineața, până la ora 17, fără întrerupere.

Lacul Ursu (a cărui denumire vine de la asemănarea cu o blană de urs), în suprafață de 40.000 de metri pătrați, este cel mai mare lac helioterm din lume.

Denumit și “Marea Moartă a Transilvaniei”, este singurul lac natural căruia i se cunoaște cu exactitate data formării: 27 mai 1875, ora 11. “La acea dată, 27 mai 1875, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la ora 11 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă așa de perfect, că și acum există Lacul Ursu. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte, foarte slăbuțe”, spune Jozsa Andras.

Lacul a atins suprafața maximă în 1881. În zilele noastre are lungimea de 288 m, lățimea de 130-210 m și adâncimea de 19 m, salinitatea medie fiind de 256 g/l. Razele solare trec prin apa dulce de la suprafața lacului și se acumulează în apa sărată, mărindu-i continuu temperatura. Dacă nu s-ar face baie în lac, temperatura ar ajunge și la 70 de grade.

Lacul Ursu deține, practic, trei recorduri mondiale: cel mai mare lac helioterm din lume (fenomenul de heliotermie înseamnă că la suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce, care păstrează căldura în apa sărată și împiedică iradierea căldurii în atmosferă), singurul lac căruia i se cunoaște data la care s-a format și singurul lac cu apă sărată care este înconjurat de o vegetație bogată. (Masivul de sare care înconjoară lacul este acoperit cu argilă, favorizând dezvoltarea fagilor, ulmilor, stejarilor, alunilor, carpenilor, dar și a merilor, urzicilor, ghioceilor etc.) Fauna este reprezentată de cocoși de munte, căprioare, mistreți și capre negre.

Apa lacului deține proprietăți unice în întreaga Europă și este recomandată pentru băi de aproximativ 20-30 de minute (10-15 minute pentru copii), pentru tratarea unor afecțiuni reumatice, endocrinologice, ginecologice și cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este și el folosit în diverse tratamente.

În sezonul cald, temperatura medie care se înregistrează în lac este de 18,5 grade Celsius, iar în sezonul rece scade sub -3,5 grade Celsius. Temperatura apei la sfârșitul lunii iunie, la adâncimea de 1,5 metri poate ajunge până la 50 de grade Celsius.

La deschiderea sezonului de balneație, straturile lacului se omogenizează și temperatura apei ajunge

la 33-34 grade, urmând să se mai răcorească în cursul lunii august. (surse - /www.fanatik.ro/, www.welcometoromania.ro. agerpres.ro); surse foto: cunoastelumea.ro, descoperaLocuri.ro

 

Lasă un comentariu