UN TRIPTIC AL VĂII MUREȘULUI - VASILE NETEA, MIRON CRISTEA, LAZĂR LĂDARIU

Distribuie pe:

Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin, în parteneriat cu Asociația Casa de Ajutor a Pensionarilor (CARP) Reghin, Despărțământul Reghin al Astrei a organizat joi, 27 iunie 2019, la bibliotecă, o impresionantă conferință cu tema “Un triptic al Văii Mureșului - Vasile Netea, Miron Cristea, Lazăr Lădariu”. Moderată de președintele CARP, Leon Stoica, conferința a fost susținută cu elocvență de către dr. Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale “Petru Maior”. După partea științifică a evenimentului, a urmat o parte literar - muzicală petrecută alături de doamna cântecului mureșean, Leontina Pop, care și-a lansat cartea autobiografică “Am plecat copil în lume/cântecul mi-a dat un nume”.

Conferința a marcat evocarea și comemorarea a trei mari personalități distinctive ale culturii române, oameni care fac cinste neamului nostru și, nu în ultimul rând, Văii Mureșului, de unde își au rădăcinile. Fiecare dintre personalitățile evocate și-a lăsat o amprentă nepieritoare, prin contribuția adusă în domeniul istoriei, bisericii și publicisticii.

Viața cărturarului Vasile Netea a fost în întregime închinată studiului și muncii intelectuale. Opera cărturarului născut la Deda, este de dimensiuni impresionante, pe lângă cele 40 de cărți publicate, publicând mai multe sute de articole. Împreună cu doctorul Eugen Nicoară, Vasile Netea, sub patronajul Astrei, antrenează un număr semnificativ de intelectuali într-o mișcare culturală fără precedent în această zonă. Împreună cu doctorul Nicoară, Vasile Netea publică mai multe lucrări despre istoria, etnografia și valorile neamului românesc, printre care “Figuri mureșene” și “Murăș, Murăș apă lină”. Una din cărțile sale cele mai importante este “O zi din istoria Transilvaniei”, închinată celui mai important moment din istoria românilor, Marea Unire.

Patriarhul Miron Cristea a fost un apostol al neamului românesc, militând cu înflăcărare pentru realizarea Marii Uniri a tuturor românilor de la 1 Decembrie 1918. Miron Cristea a fost primul patriarh al României, devenind, mai apoi, membru în Consiliul de Regență și prim-ministru al României. Născut la Toplița, a luptat pentru idealurile românilor, a fost un bun organizator al vieții bisericești și promotor al demnității Bisericii Ortodoxe Române pe plan internațional.

Lazăr Lădariu și-a închinat viața, încheiată tragic la începutul acestui an, limbii române. Fiu de țăran, din Idicel, a ajuns unul dintre cei mai reputați poeți și publiciști români, prodigioasa sa operă fiind distinsă cu numeroase premii. Personalitate complexă, cunoscut luptător “cu pana și cu cuvântul” pentru apărarea tradițiilor și valorilor românești, Lazăr Lădariu a avut și o carieră politică, ca deputat, consilier județean.

Personalităților Văii Mureșului le-a urmat o distinsă doamnă a muzicii populare, prezentată elogios de dr. Florin Bengean, Leontina Pop, care a dus, în țară și în lume, prin cântecul și portul său, faima Văii Gurghiului. Mândră că e hodăceană, Leontina Pop, la cei 61 de ani, debordează de talent și energie, scriind o carte în care-și dezvăluie, în cuvinte și imagini, viața închinată cântecului ardelenesc. Evenimentul s-a încheiat cu un buchet din cele mai îndrăgite melodii ale artistei care, sperăm, să încânte, mulți ani de acum înainte, sufletele românilor.

Lasă un comentariu