“COOPERAREA CU CONFEDERAȚIA ELVEȚIANĂ ÎN DOMENIUL SERVICIILOR DE URGENȚĂ A SALVAT VIEȚI”

Distribuie pe:

Cooperarea româno-elvețiană în domeniul Serviciilor de Urgență a salvat vieți, a declarat miercuri secretarul de stat în MAI Raed Arafat, în cadrul unei festivități desfășurate la Ateneul Român.

“25 de ani am lucrat cu elvețienii. Nu pot să spun că am ajuns la un nivel despre care să spunem că suntem extraordinari și perfecți. Nimeni nu poate să zică asta. Evoluția și dezvoltarea trebuie să fie una continuă, una care nu se oprește. În secunda în care s-a oprit, începi să rămâi în urmă. (...) Astăzi sărbătorim colaborarea cu Confederația Elvețiană, una dintre cele mai importante colaborări pe care le-am avut vreodată și cele mai consistente care durează deja de 25 de ani. Aceste lucruri nu neagă și celelalte colaborări pe care le-am avut: SUA, Franța, Italia, Norvegia și multe altele, și cu Scoția, pe care nu trebuie să o uit, pentru că chiar din anii '90 am început și a durat câțiva ani - colaborare foarte importantă cu ei”, a spus Arafat, la împlinirea a 25 de ani de colaborare româno-elvețiană în domeniul Serviciilor de Urgență.

Potrivit acestuia, prin intermediul programelor elvețiene au fost aduși cei mai buni experți din lume - din SUA, din Finlanda, din Franța, care au ajutat în dezvoltarea sistemului de urgență.

“Sistemul este pentru cei care beneficiază de el. Voluntarii - un segment extraordinar de important și pe care am început să îl dezvoltăm din ce în ce mai mult în sectorul de urgență. (...) O cooperare care a salvat vieți”, a subliniat șeful DSU.

“În această seară sărbătorim 25 de ani de parteneriat între Elveția și România în domeniul serviciului de urgență. (...) În această seară vă invit să țineți ușa deschisă pentru cei care doresc să ni se alăture și să nu sunați la 112 deoarece această sală de concerte este plină de experți de urgență din România. (...) În această seară sunteți pe mâini bune și vă puteți relaxa. (...) După de 25 de ani de parteneriat putem vedea rezultate minunate. Niciodată în istoria României serviciul de urgență nu a crescut atât de puternic”, a afirmat ambasadorul Confederației Elvețiene la București, Arthur Mattli, care a comparat relația româno-elvețiană cu un cuplu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan, a spus că cei 25 de ani de colaborare care s-au petrecut cu precizie de ceas elvețian au contribuit la ceea ce au ajuns astăzi serviciile de urgență.

“Cele șase programe care s-au dezvoltat cu sprijinul Confederației Elvețiene au dovedit și au arătat că se poate să avem un exemplu de succes”, a spus Brădățan.

Potrivit consilierului de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun, cei 25 de ani de cooperare româno-elvețiană s-au concretizat în proiecte comune de îmbunătățire a structurii serviciilor de urgență și a accesului pacienților la aceste servicii.

“Trecutul medicinei de urgență este unul cu care ne putem mândri, fiind un domeniu în care țara noastră poate fi un furnizor de expertiză și bune practici pentru alte state. Viitorul înseamnă cercetare, inovare, digitalizare, iar țara noastră deține o sursă de avantaj competitiv, și anume potențialul uman inestimabil înzestrat cu toate competențele necesare pentru a făuri acest viitor. (...) Pentru ca viitorul medicinei să fie cel pe care ni-l dorim avem nevoie de finanțare, dat fiind faptul că este o relație puternică între banii investiți și performanța unui sistem medical în ansamblu sau în componenta sa. Avem nevoie de un cadru legislativ bine pus la punct pentru a reduce povara asistenței medicale spitalicești, dar și asupra medicinei de urgență. Cooperarea româno-elvețiană este o oportunitate extraordinară în acest sens, a cărei valorificare se resimte în beneficiul pacientului, pentru că, în definitiv, acesta ar trebui să fie în centrul preocupărilor noastre”, a arătat consilierul de stat Diana Păun.

 

Lasă un comentariu