CÂINII MAIDANEZI ÎI ÎNȚELEG PE OAMENI... FĂRĂ DRESAJ!

Distribuie pe:

Un nou studiu foarte interesant, realizat de Institutul pentru Educație, Știință și Cercetare din Kolkata, India, a concluzionat că exemplarele de câini fără stăpân, nedresate, sunt capabile să înțeleagă indicațiile prin gesturi ale omului!

Aproximativ 80 la sută dintre câinii prietenoși și mai puțin anxioși care au participat la cercetare au urmărit cu succes indicațiile transmise prin gesturi către o anumită locație, în ciuda faptului că nu beneficiaseră anterior de dresaj.

Cercetătorii cred că acest lucru sugerează faptul că animalele sunt capabile să înțeleagă gesturile complexe doar urmărindu-i pe oameni. Ei au adăugat că acest lucru ar putea avea implicații în reducerea conflictelor dintre câinii fără stăpân și oameni.

„În cadrul studiului nostru, am studiat câinii fără stăpân din mai multe orașe indiene. Astfel, am abordat 160 de exemplare de câini fără stăpân, solitari, și am așezat două recipiente acoperite pe jos, lângă aceștia. Apoi, am indicat către unul dintre cele două boluri, fie o dată, fie în mod repetat, și am consemnat dacă animalul s-a apropiat de bolul indicat.

De asemenea, am urmărit starea emoțională percepută de câini în timpul experimentului. Aproximativ jumătate dintre animale nu s-au apropiat de niciun recipient. Cei care s-au apropiat, totuși, s-au remarcat ca fiind mai prietenoși și mai puțin anxioși, iar aproximativ 80 la sută au urmat corect indicațiile spre unul dintre boluri, indiferent dacă gesturile fuseseră făcute o dată sau în mod repetat. Faptul sugerează că aceste patrupede ar fi capabile să descifreze gesturi complexe ale oamenilor.

Este destul de uimitor faptul că acești câini pot urma un gest atât de abstract, precum indicațiile prin gesturi făcute o dată. Aceasta înseamnă că observă îndeaproape omul, pe care îl întâlnesc pentru prima dată, și că își folosesc cunoștințele despre oameni pentru a lua o decizie, ceea ce demonstrează inteligență și adaptabilitate.

Aceste concluzii sugerează că aceste animale ar putea avea o capacitate înnăscută de a înțelege anumite gesturi umane, situație care transcende dresajul.

Cu toate acestea, subliniem că animalele mai timide, mai anxioase, tind să nu participe, astfel încât studii viitoare sunt necesare pentru a determina mai precis modul în care personalitatea unui câine afectează capacitatea sa de a înțelege gesturile umane", explică specialiștii indieni, citați de descopera.ro.

***

Potrivit studiilor de specialitate, câinii au fost domesticiți în urmă cu 10.000 - 15.000 de ani. Apoi, oamenii au început să crească exemplare de câini care prezentau cele mai dorite și utile trăsături, pentru a funcționa ca însoțitori și ajutoare. Procesul a condus la existența câinilor domestici, care sunt foarte receptivi la comenzile și gesturile umane.

Însă, oamenii de știință nu au fost siguri dacă aceste animale înțeleg oamenii doar datorită dresajului sau dacă această capacitate este înnăscută. Recentul studiu a descoperit că, deși în cazul unora dintre câini este nevoie de săptămâni întregi pentru perfecționarea tehnicii de aport, puii de lup se descurcă mult mai bine și au instincte naturale pentru acest lucru.

Cercetătorii au declarat că această descoperire i-a luat prin surprindere, deoarece se credea că abilitățile cognitive necesare pentru înțelegerea semnalelor date de un om, precum cele folosite într-un joc tip aport, s-au dezvoltat la câini doar după ce aceștia au fost domesticiți, cu cel puțin 15.000 de ani în urmă...

 

Lasă un comentariu