CHIȘTOACELE ELIMINĂ SUBSTANȚE NOCIVE, TIMP DE O SĂPTĂMÂNĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie, citați de descopera.ro, susțin că un chiștoc stins și lăsat în scrumieră sau aruncat pe stradă eliberează substanțe nocive, timp de mai multe zile, iar acestea devin și mai periculoase, pentru sănătate, atunci când se află într-un mediu cu căldură.

“Prin studiul nostru, tragem un semnal de alarmă privind riscurile la care fumătorii se expun pe ei înșiși și pe cei din jur, atunci când nu aruncă mucurile de țigară la gunoi. Concret, resturile de țigară lăsate în scrumieră sau aruncate pe stradă elimină substanțe chimice nocive, pentru cel puțin o săptămână.

Studiul, derulat pe 2.100 de chiștoace, arată că cele mai multe chimicale conținute în mucurile de țigară sunt eliberate în aer în primele 24 de ore după ce au fost stinse. Mai exact, un chiștoc elimină 15% din nicotina pe care o degajă o țigară aprinsă. După cinci zile însă, conținutul de nicotină și triacetină (plasticul din filtrul țigării), emanate de un chiștoc, scade doar cu 50%, așadar efectele negative asupra sănătății sunt unele pe termen lung.

Cercetarea mai arată că mucurile de țigară emit opt chimicale diferite, printre care stiren (compus organic derivat al benzenului), furfural (compus organic derivat din produse secundare din agricultură) și naftalină. În plus, temperaturile ridicate duc la o degajare mai mare și mai rapidă a substanțelor nocive din chiștoace.

Așadar, recomandăm ca resturile de țigară să nu fie lăsate în mașină sau în interiorul locuinței. Ai putea crede că dacă nu fumezi în mașină, atunci când sunt de față și nefumători sau copii, îi protejezi. Dar dacă scrumiera este plină de chiștoace, îi expui pe aceștia la chimicale extrem de nocive pentru sănătate. Este ca și cum ar fuma și ei.

Un alt studiu recent arată că fumătorii pasivi, la mâna a doua, sunt mai predispuși la un risc crescut de boli de inimă, infarct și sindromul morții premature. Apoi, fumul de mâna a treia (expunerea la mirosul stătut de nicotină și substanțe chimice care rămân în aer, chiar dacă resturile de țigară nu mai există) este și el extrem de nociv pentru sănătate, deoarece acesta rămâne mult timp în aer și, cu ajutorul prafului, se agață de diverse suprafețe, precum mobilier, covoare, pereți, perne sau scaunele din mașină”, explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu