RAȚIUNE ȘI RUGĂCIUNE

Distribuie pe:

Omenirea este încercată de o molimă în stare să provoace pierderi de vieți omenești și, poate la fel de grav, o recesiune globală capabilă să aducă foamete și nesiguranță în toate țările lumii. De aceea sunt mulți cei care pun la îndoială Pronia Cerească și își pun întrebarea: “Dacă Dumnezeu ne iubește cu adevărat, de ce ne-a lăsat această suferință?” Asta înseamnă că omenirea nu stă cu brațele încrucișate! S-au întreprins măsuri pentru îndepărtarea suferinței. De aceea ne-a lăsat Dumnezeu rațiunea. A lăsat medici, medicamente, spitale. I-a lăsat Dumnezeu pe unii care să-i ajute pe alții, pentru a îndrepta tot ceea ce se mai poate îndrepta! Avem ca poruncă divină, de a desăvârși lumea, de a ne desăvârși noi înșine, de a face bine unii altora. Iar oamenii au făcut tocmai contrariul: neamurile se dușmănesc de moarte; cei bogați îi asupresc pe cei săraci. Lumea s-a sălbăticit, conducătorii marilor puteri se consideră zei, poartă războaie cu arme sofisticate, inclusiv cu arme biologice și chimice.

Inconștienți că moartea nu alege între sărac și bogat, între prinț și cerșetor. Nu înseamnă că trebuie să ne mulțumim cu ceea ce ni se întâmplă! Până la sfârșitul vieții, suntem responsabili de destinul nostru: “Suntem împreună lucrători cu Dumnezeu”, ne spune Sfântul Apostol Pavel ( I Cor.3,9). Unii spun că virusul care bântuie prin lume este o pedeapsă divină pentru sângele nevinovat vărsat în războaie, pentru sufletul pruncilor uciși de foame, migrații și umilințe sufletești și trupești. Ar fi imoral să fim făcuți toți răspunzători pentru ceea ce nu aveam libertatea să facem, deoarece fiecare dintre noi are libertatea de a alege între bine și rău. În primul rând, avem nevoie de rațiune pentru a îndrepta lucrurile rele.

La noi, la români, este o vorbă din bătrâni care spune “Dumnezeu îți dă, dar nu-ți pune în straiță!” Dacă în această perioadă de pregătiri pentru Praznicul Împărătesc al Învierii Domnului, pe lângă rațiunea în care s-au luat măsurile de prevenire și împiedicare a extinderii Coronavirusului, se vor înălța rugăciuni către Tatăl ceresc de către toți creștinii, indiferent de confesiunea religioasă, Lumina Învierii va salva omenirea de suferințe! Două biserici surori, Catolică și Ortodoxă, în mod sigur se vor alătura și Bisericile Protestante și Neoprotestante, vor înălța Rugăciunea domnească!

Papa Francisc, duminică, 22 martie 2020, i-a îndemnat pe toți credincioșii catolici să rostească rugăciunea Tatăl Nostru, în 25 martie, ora 12, de Buna Vestire, și, în fiecare duminică, la ora 12, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis, prin mass-media, următorul Comunicat de presă:

“Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii și credincioșii mireni ai Bisericii sunt separați spațial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuși, pot fi în comuniune, mai ales prin rugăciunea comună, la mijlocul zilei. Prin urmare, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor suna timp de 1-2 minute, la ora 12.00, în ziua de Buna Vestire, apoi în fiecare duminică și în fiecare zi când se săvârșește slujbă în bisericile din parohii și mănăstiri. În acel moment de rugăciune comună, la casele lor, toți credincioșii mireni sunt îndemnați să rostească rugăciunea Tatăl nostru, condacul Bunei Vestiri: Apărătoare Doamnă, precum și alte rugăciuni, iar preoții din parohii și mănăstiri vor citi în plus Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei”, se arată într-un comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod, transmis de AGERPRES.

 

Lasă un comentariu