PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS: “STAREA DE URGENȚĂ SE PRELUNGEȘTE CU ÎNCĂ O LUNĂ! RESPECTAȚI IZOLAREA!”

Distribuie pe:

“Trăgând linie și adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență (...). În cursul acestei săptămâni, vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile”, a afirmat, ieri, șeful statului, adăugând că va fi nevoie de o rectificare bugetară, deoarece veniturile la buget sunt în scădere, iar cheltuielile în creștere.

Klaus Iohannis a avut o ședință de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, cu premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Principalele declarații ale președintelui:

* “Este clar: nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este cazul să ne relaxăm.

* Am avut o discuție legată de felul în care România își arată solidaritatea și am decis (...) ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Ei vor merge acolo în zona Milano. Vor pleca cel târziu marți (azi - n.n.) marți). Este vorba de o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali.

* Am discutat pregătirea despre rectificarea bugetară. Lucrurile stau foarte serios. Avem o criză care nu este doar de sănătate publică, ci va afecta bugetul.

* Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficitului bugetar. Dar e nevoie de bani mai mulți pentru sănătate și asistență socială.

* Vom avea o situație complicată a bugetului, dar e clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui ca guvernul să facă o analiză majoră și să nu ne limităm la câteva schimbări. Va trebui o reevaluare a veniturilor în scădere și cheltuielilor în creștere.

 * Va fi necesară reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public.

* Au fost câteva firme private care s-au implicat în susținerea eforturilor și îi felicit.

* Repet îndemnul de a respecta măsurile luate de autorități: respectați izolarea! Evitați orice contact fizic cu oricine. E foarte important. Boala se răspândește de la om la om. Nu dați mâna, nu vă îmbrățișați”. 

Lasă un comentariu