MEDICAMENT PROMIȚĂTOR ÎN STOPAREA TUMORILOR CANCEROASE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie și de la Royal Marsden NHS Trust susțin că un medicament care ar putea opri creșterea tumorilor canceroase a fost testat cu succes în prima fază a unui studiu clinic.

“Suntem încrezători după ce la mai mult de jumătate dintre pacienții care au luat berzosertib li s-a stopat creșterea tumorilor. Medicamentul a fost chiar mai eficient atunci când a fost administrat alături de chimioterapie. Acesta este primul medicament testat dintr-o serie de tratamente care blochează o proteină implicată în repararea ADN-ului celulei canceroase.

Tratamentul face parte dintr-o ramură cunoscută ca medicamente de precizie, care vizează gene specifice sau modificări genetice. Studiul a implicat pacienți cu tumori foarte avansate, pentru care nu a funcționat niciun alt tratament.

Este însă un studiu de fază unu, conceput doar pentru a testa siguranța unui tratament. Totuși, suntem foarte optimiști că berzosertib ar putea opri creșterea tumorilor, întrucât este neobișnuit ca în studiile din faza unu să existe un rezultat clinic.

Desigur, vor fi necesare și alte studii pentru a demonstra eficacitatea medicamentului, acest prim studiu implicând un număr mic de pacienți. Prin urmare, este prea devreme să spunem că berzosertib va schimba modul în care este tratat cancerul.

Cu toate acestea, efectele neobișnuit de puternice ale berzosertib, în special în combinație cu chimioterapia convențională, ne dau motive să fim optimiști în ceea ce privește rezultatele următoarelor studii.

Philip Malling, un bărbat de 62 de ani, care a fost diagnosticat cu cancer la colon în 2012, s-a înscris în acest studiu, după ce a făcut chimioterapie timp de 2 ani, fără succes. I s-a spus că nu se mai poate face nimic pentru el și că va muri până la Crăciun. După 6 ani de tratament cu berzosertib, tumorile sale s-au micșorat și starea lui este stabilă.

În plus, berzosertib este capabil să țintească celulele canceroase, fără a afecta alte celule sănătoase. Studiul nostru clinic este primul care testează siguranța unei familii de medicamente de precizie împotriva cancerului și este încurajator să vezi rezultate, chiar și în această fază incipientă”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu