POLITICIENII ROMÂNI DENUNȚĂ LEGISLAȚIA UCRAINEANĂ PRIVIND DREPTUL LA EDUCAȚIE AL MINORITĂȚILOR NAȚIONALE

Distribuie pe:

Senatorul Viorel Badea a readus în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei problema nerespectării de către Ucraina a dreptului la educație în limba maternă. El spune că două acte normative adoptate la Kiev - Legea privind limba de stat (2019) și Legea privind educația secundară (2020) - conțin prevederi cu impact negativ asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale de a avea acces la educație în limba maternă.

Potrivit Veridica.ro, senatorul Badea a amintit că și Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a conchis că acțiunea legitimă a Ucrainei de a întreprinde măsuri menite să consolideze limba oficială nu se poate face în detrimentul drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale.

Săptămâna trecută, și eurodeputatul PMP Eugen Tomac a declarat că “este inacceptabil ca minorităților care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene și care nu reprezintă niciun fel de risc pentru Ucraina să le fie îngrădit dreptul la educație, doar sub pretextul că la Kiev s-a decis derusificarea sistemului de învățământ”.

El a solicitat Legislativului comunitar crearea de mecanisme prin care să fie condiționată acordarea finanțării europene statelor partenere ce nu le garantează minorităților naționale accesul la educație în limba maternă. Aproape jumătate de milion de etnici români trăiesc în Ucraina, majoritatea în nordul Bucovinei, nordul și sudul Basarabiei și Ținutul Herța, anexate de sovietici în 1940.

Lasă un comentariu