GUVERNUL A DECIS AMÂNAREA CREȘTERII PENSIILOR!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 168, din 18 februarie 2021, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 8/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Printre măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2021, se numără eliminarea voucherelor de vacanță, amânarea creșterii pensiilor și înlocuirea gratuității la tren pentru studenți cu o reducere de 50%.

Conform noului act normativ, autoritățile și instituțiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, nu mai acordă voucherele de vacanță prevăzute de OUG nr. 8/2009.

Pentru personalul militar, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, decontarea sumelor reprezentând servicii turistice cuvenită în anul 2020 se poate efectua și pentru serviciile prestate în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2021, în limita valorică stabilită pentru anul 2020. Deși pentru pensiile publice, începând cu 1 septembrie 2021, valoarea punctului ar fi trebuit majorată la 1.875 lei, potrivit noilor reglementări, doar începând cu anul 2022 valoarea de 1.442 lei se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Totodată, actul normativ elimină sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituțiilor prefectului, implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Covid-19 și amână intrarea în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar până la 1 aprilie 2022.

Studenții nu vor mai beneficia de gratuitate la tren, ci doar de o reducere a tarifului cu 50%, dacă sunt înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate și dacă au vârsta de până la 26 de ani.

Reducerea este valabilă pe tot parcursul anului calendaristic și se aplică pentru mijloacele de transport local în comun, pentru transportul intern auto, pentru transportul cu metroul și pentru transportul intern feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval. În schimb, studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Ordonanța de Urgență nr. 8/2021 a intrat în vigoare la 18 februarie 2021, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lasă un comentariu