LA ȘCOALA DE ȘOFERI, NU SE ÎNVAȚĂ DESPRE PRIMUL AJUTOR!

Distribuie pe:

Președintele Asociației pentru Siguranța Auto, Virgil Mihailovici, a explicat, pentru DcNews.ro, care sunt pașii de urmat atunci când suntem martorii unui accident rutier cu victime și cum putem interveni.

“Acestea sunt măsuri care pot fi urmate în situații ideale, făcute de persoane cu stăpânire de sine. Însă, apelarea serviciului de urgență 112 și chemarea la fața locului a unor specialiști rămâne cea mai bună soluție.

Există nenumărate scenarii. În primul rând, lumea se teme să intervină, deși, din 2004, industria auto a făcut în așa fel încât să nu mai existe pericol de explozie. Pentru că există o supapă care oprește scurgerea de combustibil spre compartimentul motor, în caz de accident, nu mai există risc de incendiu, decât dacă este vreo defecțiune tehnică sau dacă mai este puțin carburant pe conducta de alimentare. Dar, în mod normal, nu are cum să explodeze.

Din păcate, noi nu facem pregătire pentru primul ajutor în școala de șoferi. Este o iluzie să ne închipuim că putem acorda primul ajutor în caz de accident, pentru că nu ne învață nimeni cum ar trebui, de fapt, să intervenim. Plus că sunt nenumărate situații în care ne putem găsi.

Vă dau un exemplu concret. Cu 30 - 40 de ani în urmă, când se făceau teste de coliziune, se loveau două vehicule. Astăzi, se fac computerizat până la 3.000 de teste, pe baza rezultatelor din trafic, adică a accidentelor înregistrate, și tot nu sunt suficiente ca să acopere situațiile din realitate. (L.P.)

Lasă un comentariu