LA PRODUCEREA SUPLIMENTELOR ALIMENTARE POT FI UTILIZATE NUMAI VITAMINELE ȘI MINERALELE CUPRINSE ÎN LEGISLAȚIA COMUNITARĂ

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind suplimentele alimentare.

Legea a fost adoptată în octombrie 2020, iar șeful statului a sesizat CCR în legătură cu aceasta. Curtea a stabilit că legea este constituțională.

Actul normativ stabilește cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare și prezentate ca atare, reglementare care transpune mai multe directive europene.

Potrivit legii, la producerea suplimentelor alimentare pot fi utilizate numai vitaminele și mineralele cuprinse în legislația comunitară.

Potrivit legii, Ministerul Sănătății este autoritatea competentă în domeniul suplimentelor alimentare pe bază de: vitamine, minerale; amestecuri de vitamine și/sau minerale; substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, altele decât vitamine și minerale; amestecuri de vitamine și/sau minerale cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, altele decât vitamine și minerale; amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale; amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale, cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, cu plante și/sau produse ale stupului.

Suplimentul alimentar contrafăcut este definit ca fiind suplimentul alimentar pentru care se prezintă în mod fals identitatea, inclusiv ambalajul și etichetarea, denumirea și compoziția în ceea ce privește oricare din componentele sale, inclusiv cantitatea componentelor respective.

Introducerea pe piață de către producător, importator sau persoana responsabilă cu plasarea produsului pe piață în România a suplimentelor alimentare se realizează pe baza certificatului de notificare.

Modificările privind calitatea și/sau compoziția suplimentelor alimentare determină anularea certificatului de notificare.

În etichetarea, prezentarea și în comunicările comerciale referitoare la suplimentele alimentare, adresate consumatorilor și profesioniștilor din domeniul sănătății, este interzisă atribuirea proprietăților de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăți. De asemenea, este interzisă utilizarea afirmațiilor directe sau care să sugereze faptul că alimentația variată și echilibrată nu poate asigura cantități adecvate de substanțe nutritive.

Ministerul Sănătății va afișa pe site-ul său oficial documentele necesare notificării suplimentelor alimentare; lista plantelor admise în suplimentele alimentare, preluată de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; lista substanțelor cu efect nutrițional sau fiziologic admise în suplimentele alimentare; lista cu suplimentele alimentare notificate deja la Ministerul Sănătății, prin structurile de specialitate, respectiv Centrele regionale de sănătate publică, din anul 2007, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Constituie contravenții următoarele fapte: etichetarea neconformă cu legislația în vigoare a suplimentelor alimentare, încadrarea suplimentelor alimentare în altă categorie de produse alimentare sau dispozitive medicale, cu scopul eludării dispozițiilor prezentei legi, comercializarea suplimentelor alimentare fără certificat de notificare, nerespectarea prevederilor legale referitoare la ingredientele prevăzute de prezenta lege, precum și publicitatea neconformă cu legislația în vigoare a suplimentelor alimentare.

Contravențiile se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 15.000 de lei, în funcție de categoria acesteia, autoritatea competentă fiind ANPC.

Fapta persoanei de a prepara sau fabrica suplimente alimentare contrafăcute, precum și aceea de a introduce pe piață, a oferi, vinde sau distribui astfel de suplimente alimentare, cunoscând că acestea sunt contrafăcute, constituie infracțiune și se pedepsește potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare.

 

SUMAL 2.0 A SCOS LA SUPRAFAȚĂ CANTITĂȚI URIAȘE DE MASĂ LEMNOASĂ TRANSPORTATE ȘI PROCESATE ILEGAL

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 a reușit să aducă la suprafață cantități uriașe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate și procesate ilegal, a afirmat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferință de specialitate.

“SUMAL 2.0 a reușit performanța de a aduce la suprafață cantități uriașe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate și procesate ilegal. Am reușit să fiscalizăm practic activitatea din domeniul forestier, pentru că tot ce înseamnă transport legal ajunge într-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui să dea socoteală și în fața organelor de control fiscale despre ce a făcut cu acele cantități de masă lemnoasă cumpărate. De la 10.000 - 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 - 16.000. Avem rezultatele urmăribile în funcție de fenomenele meteorologice, în funcție de sărbători... De asemenea, avem această posibilitate de a urmări de la punerea în valoare până la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decât SUMAL 1.0 și oferă mult mai multe informații. Următorul pas pentru noi este să creăm acea unitate de elită în cadrul Gărzii Forestiere care va fi capabilă, pe baza acestor date, să genereze niște analize de risc, astfel încât să se meargă punct ochit - punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comercială unde se presupune că se desfășoară activități ilegale”, a explicat oficialul.

Acesta a adăugat că România are o problemă reală, “pentru că, în momentul de față, vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, în sensul că acele cantități nu sunt măsurate cu exactitate”.

“Sunt cantități estimate, iar estimarea dă o marjă de eroare de 1%, 2%, 5%. SUMAL 2.0 este un pas uriaș și are nevoie de sprijinul cetățenilor ca să vină cu acele sesizări prin Inspectorul Pădurii prin care majoritatea transporturilor de pe drumurile publice să fie anunțate, verificate”, a precizat ministrul Mediului.

SUMAL 2.0, platformă funcțională începând din data de 31 ianuarie 2021, obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.

Un sondaj derulat de Asociația Industriei Lemnului - Prolemn, cu suportul de comunicare al Fordaq - Comunitatea Forestierilor, arată că opt din zece operatori economici (83%) din sectorul industriei lemnului anticipează blocaje majore în activitate, odată cu implementarea, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a noului SUMAL 2.0.

În acest sens, trei sferturi (75%) dintre respondenți consideră că extinderea controlului prin SUMAL 2.0 pe întreg lanțul de industrializare și comercializare este o orientare greșită a controlului și o risipire a resurselor. În viziunea acestora, controlul eficient este la prima punere pe piață, de la pădure la primul depozit.

Vodafone România a organizat, miercuri, o conferință online în cadrul căreia au fost prezentate planurile companiei în ceea ce privește implicarea în protejarea mediului înconjurător și a pădurilor. AGERPRES

 

                                                

Lasă un comentariu