INIMA, EVANGHELIA ȘI... GÂNDUL URÂT

Distribuie pe:

* “Având gânduri bune pentru semenul tău, vei putea vedea în orice persoană pe care o întâlnești o ființă scumpă. În schimb, având gânduri urâte, fața voastră, energiile voastre psihice vă vor irosi relațiile și vă vor afecta anturajul. Când harul este cu tine, nu mai vezi defectele altora; nu mai vezi decât suferințele și dragostea pentru semenul tău”.

***

* “Este esențial să citim Evanghelia, cu care nu se poate compara nicio carte. Apoi, viața noastră va fi construită pe Cuvântul lui Dumnezeu. Și, vom începe să gândim și să luăm decizii în spiritul poruncilor divine. Cât este de frumos, atunci când cineva începe să gândească asemenea Creatorului acestei lumi”.

***

* “Să avem pentru ceilalți o inimă de mamă. Pentru mine, viața celorlalți prețuiește mai mult decât propria-mi viață. NU vor mai exista între voi neînțelegeri, când veți înțelege acestea. Dezlegarea unei probleme sau a unei neînțelegeri nu ține de nicio organizație, de niciun anumit mod de conduită, ci de hotărârea de a suporta totul”.

Părintele Sofronie Saharov (1896-1993), Monah, pustnic, preot duhovnic, părinte duhovnicesc, întemeietor de mănăstire, iconograf, autor liturgic, scriitor, epistolar, misionar, este cunoscut și ca Starețul Sofronie de la Essex, și a fost ucenicul și biograful Sf. Siluan Athonitul, precum și cel ce a compilat scrierile Sf. Siluan; a întemeiat Mănăstirea “Sf. Ioan Botezătorul” Maldon, Essex, Anglia. S-a născut în Rusia, din părinți creștini ortodocși; își aduce aminte că, mic fiind, se ruga uneori și câte 45 de minute. Citea foarte mult, inclusiv mari clasici ruși, precum: Gogol, Turgheniev, Tolstoi, Dostoievski și Pușkin. Urmează, între anii 1915-1917, Școala moscovită de Pictura, Sculptură și Arhitectură. După anul 1921, pleacă pentru a-și urma cariera artistică, dar și din motive că nu era marxist, în Italia, Berlin și Paris. Urmează cursurile Institutului Teologic Ortodox Sf. Serghie, unde i-a avut ca profesori pe Bulgakov și Berdiaev. În anul 1925 pleacă în Muntele Athos, unde învață să se roage cu adevărat și să aibă o atitudine față de Dumnezeu. Datorită condițiilor grele de aici, dar și faptul că era ne-grec, îl determină pe Saharov să se întoarcă în Paris, în anul 1947, unde se stabilește la Casa Rusească, un azil de bătrâni. În anul 1958 ajunge în Anglia, la Essex, unde în jurul său se formează un grup de monahi și femei creștine, care mai târziu vor pune bazele viitoarei mănăstiri “Sf. Ioan Botezătorul”. Moare în anul 1993 și este condus de mii de credincioși din toată lumea, pe drumul mântuirii în Dumnezeu.

Autor de citate:

** “- Viața fără Hristos este fără gust, tristă și părăsită”.

** “ - A trăi creștinește este cu neputință. Creștinește este cu putință numai a muri”.

** “ - Iubirea lui Hristos este un foc dătător de viață, aruncat din cer pe pământ, odată cu venirea Fiului lui Dumnezeu”.

P.S. Mihai Eminescu (1850-1889), poet “nepereche” și “universal”: Arta de a guverna = arta de a armoniza interesele claselor sociale și aceasta pentru că tot ce este, este un rezultat al societății: limbă, spirit, învățătură, avere, civilizație, putere. În România, arta de a guverna e știința de a ne adapta naturii poporului, a surprinde oarecum stadiul de dezvoltare în care se află și a-l face să meargă liniștit și cu cea mai mare siguranță pe calea care-a apucat. Numai un guvern onest și o administrație onestă sunt în stare a readuce poporul la ideile sale de drept, a-i reda creșterea și maniera de-a vedea, pe care i-o dăduse, în trecut, statornicia datinei sale juridice și simțul său de echitate, nutrit de biserici și de lege.

Lasă un comentariu