ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

CETĂȚENII MOLDOVENI AU DAT O NOUĂ DOVADĂ CĂ VOR SĂ-ȘI CONSTRUIASCĂ UN VIITOR EUROPEAN

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că cetățenii moldoveni au dat “o nouă dovadă că vor să-și construiască un viitor european”, în urma alegerilor parlamentare anticipate.

“Vești extraordinare de la frații noștri din Republica Moldova! Tot respectul și admirația pentru cetățenii moldoveni! Au dat o nouă dovadă că vor să-și construiască un viitor european! Salutăm victoria Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în alegerile anticipate”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a adăugat că PSD va sprijini demersurile noii majorități proeuropene din Parlamentul de la Chișinău.

“Susținem reformele și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Împreună suntem mai puternici”, a mai spus Ciolacu.

COREEA DE NORD RESPINGE AJUTORUL UMANITAR AMERICAN

Ajutorul umanitar american este o “schemă politică sinistră” pentru a pune presiune pe alte țări, a declarat un cercetător nord-coreean, după sugestii din partea unor aliați ai SUA, precum Coreea de Sud, că vaccinurile împotriva coronavirusului sau alt ajutor ar putea promova cooperarea, relatează luni Reuters.

Ministerul de Externe nord-coreean a publicat criticile legate de ajutorul SUA pe un website oficial duminică, un indiciu clar că reflectă gândirea guvernului.

Kang Hyon Chol, identificat ca cercetător principal la Asociația pentru Promovarea Schimbului Economic și Tehnologic Internațional, afiliată ministerului, a listat o serie de exemple din întreaga lume despre care a spus că subliniază o practică americană de a lega ajutorul de obiectivele de politică externă ale Washingtonului sau de presiune asupra problemelor drepturilor omului.

Coreea de Nord nu a dat un semnal public de interes pentru ajutor din Coreea de Sud sau Statele Unite, deși a acceptat asistență limitată din partea Chinei și Rusiei, notează Reuters.

ROMÂNIA SALUTĂ VICTORIA OBȚINUTĂ DE FORȚELE REFORMISTE ȘI PRO-EUROPENE ÎN R. MOLDOVA

România felicită cetățenii Republicii Moldova pentru votul exprimat și salută victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene în alegerile parlamentare anticipate de duminică și apreciază că rezultatul scrutinului “este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve”.

“Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării și eficientizării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor”, precizează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis luni AGERPRES.

MAE subliniază că “eforturile în direcția avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi”.

Totodată, România “exprimă speranța formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susțină abordarea pro-europeană și să continue, în mod susținut, procesele de reformă”.

“Ca și până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum, în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, cultură și istorie, inclusiv în ceea ce privește continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetățenilor și în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”, încheie MAE.

DEZBATEREA NAȚIONALĂ PRIVIND VIITORUL EUROPEI, LANSATĂ OFICIAL, ASTĂZI, LA PALATUL COTROCENI

Președintele Klaus Iohannis va găzdui, azi, la Palatul Cotroceni, evenimentul de lansare oficială a dezbaterii naționale privind viitorul Europei, a anunțat Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, la dezbatere vor participa și comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean, prof. univ. dr. Valentin Naumescu - Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu - decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, și conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu - decan al Facultății de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Evenimentul are ca scop dezbaterea obiectivelor și așteptărilor legate de Conferința privind viitorul Europei, precum și lansarea unor direcții de reflecție pentru orientarea dezbaterilor cetățenești care vor avea loc la nivel național pe acest subiect.

“În cadrul intervenției sale, președintele României se va referi la temele de interes pentru dezbaterea la nivel național asupra viitorului Europei, un proces care se dorește a fi în primul rând un dialog cu cetățenii europeni. Obiectivul major al dezbaterii privind viitorul Europei va fi acela de consolidare a proiectului european în beneficiul tuturor cetățenilor”, arată Administrația Prezidențială.

Dezbaterile legate de Conferința privind viitorul Europei se vor desfășura pe parcursul anului 2021 și în primul semestru al anului 2022, în vederea formulării unor linii directoare privind viitorul Uniunii Europene.

FELICITĂRI CETĂȚENILOR R. MOLDOVA PENTRU OPȚIUNEA CLARĂ PENTRU REFORME, STAT DE DREPT ȘI INTEGRARE EUROPEANĂ

Președintele Klaus Iohannis transmite felicitări cetățenilor Republicii Moldova, în urma alegerilor parlamentare anticipate, și Maiei Sandu pentru “curaj, perseverență și viziune”.

“Felicitări cetățenilor R. Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană! Felicitări, Maia Sandu pentru curaj, perseverență și viziune! România va fi alături de R. Moldova în susținerea reformelor și parcursului european!”, a scris Iohannis, luni, pe Twitter.

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică.

ISRAELUL EXTINDE ZONA DE PESCUIT AUTORIZATĂ ÎN LARGUL FÂȘIEI GAZA

Israelul a anunțat, luni, extinderea zonei de pescuit acordată locuitorilor din Fâșia Gaza și a importurilor autorizate în această enclavă, cele mai noi măsuri care urmăresc relaxarea controlului impus în timpul conflictului sângeros din mai dintre statul evreu și mișcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

“Ca urmare a situației calme recente în privința securității (...), zona de pescuit a Fâșiei Gaza va fi extinsă de la 9 la 12 mile nautice, începând din această dimineață (luni - n.r.)”, a transmis, într-un comunicat COGAT, un organism israelian din cadrul Ministerului Apărării însărcinat cu operațiuni civile în Teritoriile Palestiniene.

Măsurile fac parte din relaxarea de către Israel a restricțiilor impuse Fâșiei Gaza, în timpul conflictului sângeros de 11 zile, din mai, când s-a luptat cu mișcarea islamistă Hamas, la putere în enclava palestiniană.

UNIUNEA EUROPEANĂ A PRELUNGIT CU ÎNCĂ ȘASE LUNI SANCȚIUNILE IMPUSE RUSIEI, ÎN URMA CONFLICTULUI DIN UCRAINA

Uniunea Europeană a prelungit cu încă șase luni, până la 31 ianuarie 2022, sancțiunile impuse Rusiei, pentru rolul acesteia în conflictul din estul Ucrainei, transmite dpa.

Sancțiunile au fost adoptate în iulie 2014, ca reacție la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și la sprijinul acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei, fiind prelungite ulterior cu regularitate.

Uniunea Europeană a legat relaxarea sancțiunilor de progrese în implementarea acor

durilor de la Minsk, care cheamă la o încetare necondiționată a focului și la retragerea armamentului greu, de către ambele părți de pe linia frontului din estul Ucrainei.

Sancțiunile europene au ca țintă sectorul financiar, industriile de energie și apărare din Rusia, blocând accesul băncilor pe piețele UE și limitând anumite importuri. Separat, sunt în vigoare sancțiuni care vizează schimburile comerciale cu peninsula Crimeea și Sevastopol, teritorii anexate de Rusia.

ÎN JUMĂTATE DIN UNITĂȚILE ADMINISTRATIV TERITORIALE, VENITURILE SUNT MAI MICI DECÂT COSTURILE CU SALARIILE

Premierul Florin Cîțu a pledat, ieri, în debutul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România, pentru o reformă a cheltuielilor la nivelul unităților administrativ teritoriale, menționând că în jumătate din cazuri, veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile.

“Astăzi, în România, sunt jumătate dintre unitățile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile, de exemplu. Acesta nu este un model sustenabil și trebuie să vedem cum găsim o soluție aici. În același timp, rata de colectare, în foarte multe din UAT-uri, nu este unde ar trebui să fie și aici putem să discutăm de ce unele dintre UAT-uri preferă să nu fie în ghișeul.ro sau alte sisteme care ar ajuta la colectare. (...) Am două lucruri pe care vreau să le discutăm - pentru că le-am discutat și înainte. E vorba de o reformă a cheltuielilor - să ne uităm puțin la cheltuieli - și bineînțeles la gradul de colectare”, a spus premierul.

El a anunțat, de asemenea, că dorește ca în cadrul adunării generale a AMR să fie dezbătut și modul de alocare a fondurilor din PNRR destinate strict unităților administrativ teritoriale.

“Știți că există un fond de dezvoltare în PNRR care are resurse pentru toate UAT-urile din România. Și aici trebuie să discutăm puțin criteriile. Nu știu dacă avem o soluție. O soluție vom găsi împreună, dar este clar că sunt 2,1 miliarde de euro care vor veni pe proiecte către dumneavoastră, dar trebuie împreună să găsim modul de a aloca aceste resurse, cum o facem: competitiv, în funcție de numărul de locuitori, fiecare să primească aceeași sumă... Dar aș vrea să avem și această dezbatere și apoi să găsim o soluție”, a afirmat premierul.

ÎI FELICIT PE CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA PENTRU PARCURSUL PRO-EUROPEAN PE CARE VOR MERGE

Premierul Florin Cîțu îi felicită pe cetățenii Republicii Moldova pentru “parcursul pro-european pe care vor merge”, după rezultatele alegerilor parlamentare anticipate.

“Am felicitat-o astăzi pe Maia Sandu, pentru rezultatul istoric pe care Republica Moldova l-a obținut la alegerile anticipate. Îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge. Îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă”, a scris Florin Cîțu, luni, pe pagina sa de Facebook.

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate, organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secțiile de votare.

Lasă un comentariu