ÎNJURĂTURILE CRESC TOLERANȚA LA DURERE...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Keele, citați de descopera.ro, susțin că înjurăturile au efectul unui analgezic, atenuând inclusiv durerea fizică.

“În studiul nostru, am realizat o analiză a centrilor nervoși ai creierului care controlează emoțiile și am constatat că înjurăturile se formează în emisfera cerebrală dreaptă, spre deosebire de celelalte producții lingvistice care se formează în emisfera stângă. Tocmai această poziționare a făcut ca această modalitate se exprimare verbală să reziste în timp.

Totodată, în studiu, am folosit 64 de voluntari, care au fost rugați să își țină mâna într-un vas cu gheață cât mai mult posibil și, în același timp, să înjure. Experimentul a fost repetat, numai că, în loc de înjurătură, subiecții au fost puși să repete un cuvânt obișnuit. La final, s-a observat că aceștia au reușit să țină mâna în cuva cu gheață mai mult atunci când au înjurat, astfel că a fost stabilită legătura dintre această formă dură de exprimare și durerea fizică.

După cum am dovedit, cuvântul de înjurătură folosit frecvent a crescut toleranța la durere a participanților cu o medie de 32%, în timp ce cuvintele medii sau fictive nu i-au afectat.

Înjurăturile nu sunt numai un răspuns emoțional la diferite situații neplăcute, ci și unul fizic, ceea ce poate explica de ce, timp de mai multe secole, această practică s-a dezvoltat și continuă să existe.

Adresarea unei înjurături sau a unui blestem, din când în când, este un obicei benefic pentru organism, întrucât înjurăturile ne întăresc și ne fac mai puternici.

Persoanele care obișnuiesc să înjure ocazional își controlează mai bine emoțiile și se descurcă mai bine cu durerea resimțită în anumite împrejurări. Cuvintele injurioase spuse cu voce tare sunt parte a unui proces de vindecare cathartic, de purificare, ajutând la diluarea intensității durerii, prin distragerea atenției.

Totuși, avertizăm că folosirea înjurăturilor prea des sau atunci când nu suntem în vreo primejdie sau suferință semnificative, acestea pot slăbi efectul benefic, respectiv ameliorarea durerii.

Abuzul de înjurături nu numai că nu este un lucru frumos, dar este inutil și păgubitor, deoarece împinge pragul de durere, scăzând astfel gradul de tolerare a acesteia”, explică psihologii britanici.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu