UN ARMEAN GHERLEAN EXPUNE COVOARE LA CLUJ-NAPOCA

Distribuie pe:

Comunitatea armeană stabilită la Gherla la sfârșitul secolului XVII și începutul celui următor a fost cunoscută mai ales prin tradiția meșteșugurilor. Armenii gherleni s-au remarcat și prin comerț, dar și prin arta covoarelor. Nu întâmplător, acestea au avut mare căutare în acele vremuri, dar și în zilele noastre. Chiar în această perioadă de sfârșit de an la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca este deschisă o expoziție al ultimului covorar armean din Cluj-Napoca, originar din Gherla, Bedros Krucian.

Nu mai puțin de 39 de covoare sunt expuse în generosul spațiu expozițional din incinta Turnului Croitorilor, spre bucuria vizitatorilor care trec pragul acestei manifestări artistice cu care nu ne întâlnim în fiecare zi. Bedros Krucian este reprezentant al vestitei familii gherlene Kurușian, care a înființat meșteșugul covoarelor persane în vechiul Armenopolis. Sunt adevărate bijuterii, unicate în sensul bun al cuvântului. Covoarele prezentate în cadrul acestei expoziții au culori armonice de roșu, alb, albastru, verde, galben și variantele acestora, remarcându-se și prin calitatea lor, rezistente de-a lungul timpului. Autorul acestor covoare este considerat ultimul artist armean aflat în viață, el ieșind cu lucrările lui în fața publicului și cu alte ocazii, cum au fost expozițiile organizate în anii trecuți în sălile Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Este o prezență obișnuită și la slujbele de rit armenesc oficiate în Catedrala Armeano-Catolică din centrul orașului Gherla, unde se întâlnește cu vechii prieteni sau vecini. Familia din care provine a pus bazele primului atelier de covoare orientale înființate la Gherla, devenind personalitate cunoscută al acestei bresle.

Pentru comunitatea armeană din Gherla este o mare bucurie deschiderea acestei originale expoziții la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, mulți dintre colegii lui Bedros Krucian vizitând acest eveniment artistic, cu toții rămânând cu impresii dintre cele mai bune.

SZEKELY CSABA (araratonline)

Lasă un comentariu