ELITE ALE ȘCOLII MUREȘENE - DAVID MURVAI - ,,PENTRU MOMENTE PLINE DE CANDOARE ÎN ZILE DE SĂRBĂTOARE” (I)

Distribuie pe:

- Te rog povestește-ne despre tine, pentru cititorii cotidianului “Cuvântul liber”.

- Eu sunt David Murvai, tocmai am împlinit 10 ani și sunt în clasa a III-a la Școala Gimnazială “Dacia” din Târgu-Mureș. Sunt un copil vesel, prietenos, isteț și îmi place mult să vorbesc cu oamenii din jurul meu. Îmi amintesc că la grădiniță, educatoarea mea mă striga ,,ciripel” pentru că vorbeam mereu, povesteam și discutam. Îmi plac animalele, mai ales câinii pentru că și eu am unul și mi-e tare drag.

- Ce preocupări ai în afară de școală?

- În afară de școală, fac câteva activități, cursuri, dar îmi place mult și să citesc, să joc fotbal și să construiesc Lego. Cursurile la care merg sunt Jujitsu și Kend, unde învăț arte marțiale, Șoim de munte, unde învăț multe despre natură și explorare, Kidprenor, unde învăț despre antreprenoriat, adică despre cum să dezvolți o afacere, să faci bani ca să-ți fie bine și ție și celor din jur prin ceea ce faci. Și mai fac un curs de matematică, pentru că la școală îmi place mult matematica și îmi place să aflu lucruri noi, să caut soluții la probleme mai complicate.

- Apropo de Kidprenor, eu așa am aflat de tine - cu un proiect, sau cum aș putea să îl numesc, ceva ce tu ai pregătit pentru Kidprenor, cu ,,momente pline de candoare în zile de sărbătoare”. Ne poți spune mai multe?

- Da! În luna decembrie, la cursul Kidprenor s-a organizat un târg de Crăciun online, numit Târgul Fermecat de Crăciun, unde fiecare dintre copiii de la curs am putut participa cu produse pe care să le creăm noi, să le promovăm și să le vindem, deci ca un exercițiu de antreprenor. Colegii mei au realizat diferite decorațiuni sau dulciuri pentru Crăciun, iar eu, fiindcă știam că nu sunt așa talentat la a desena sau a confecționa cu mâinile ceva foarte drăguț și atractiv, m-am gândit că produsul meu trebuie să fie despre ceva la care mă pricem, îmi place să fac sau pot să fac bine sau mai bine pentru că este talentul meu. M-am gândit și că aș vrea să fie un produs cu stoc nelimitat, pe care să îl pot trimite oriunde, fără costuri de livrare. Atunci mi-a venit ideea cu povești și poezii de Crăciun înregistrate, cărți pe care eu să le citesc, iar produsul meu pentru târg să fie sub formă de cărți audio. Mi-am scos din biblioteca mea mai multe cărți cu povești și poezii de Crăciun și am ales dintre ele pe care să le înregistrez pentru acest târg. Mama m-a ajutat cu înregistrările, am avut emoții, mai ales la început, dar am reușit să scot un produs frumos, de care eu sunt foarte mulțumit. L-am numit ,,Crăciunul în versuri și povești - citite cu drag și încântare de David Murvai” și cuprinde trei povestiri - ,,Un copil s-a născut”, ,,Petrecerea de Crăciun a lui Pettson”, ,,Expresul Polar”, trei poeme de Gianni Rodari și o selecție cu 27 de poezii de Voichița Elena Toma. După realizarea produsului a trebuit să fac o descriere a lui și un formular de comandă, care să apară pe site-ul Kidprenor la târgul online. În descrierea selecției de poezii am folosit expresia de care spuneați, ,,pentru momente pline candoare în zile de sărbătoare, cu rime și învățături duioase pentru copii, părinți, bunici, doamne educatoare și învățătoare”. M-a ajutat mama mea să o fac, dar e ceea ce simt eu despre aceste poezii foarte frumoase, jucăușe și despre cui cred eu că ar putea aduce ele bucurie și folos.

- Cum ai ajuns la această selecție de poezii ale autoarei Voichița Elena Toma?

- Voichița Elena Toma este fosta mea educatoare de la grădiniță, Vichi, cum i-am spus și îi spun eu mereu, eu și toți ceilalți copii, dar ea este și scriitoare. Eu am toate cărțile ei, și de povești, și de poezii, le-am citit și le recitesc mereu cu plăcere. Pe lângă faptul că sunt cu adevărat frumoase, pentru mine sunt cumva pline și de amintiri, care îmi sunt foarte dragi. Le-am auzit la grădi citite de Vichi și de Cami, cealaltă educatoare a mea, Camelia Barna, le-am învățat pentru serbări pe unele și chiar mi-am amintit exact pe care le-am recitat eu, la acele momente, acum, când am înregistrat. Am fost la lansarea acestor cărți și, de fiecare dată, acolo erau o mulțime de oameni care asistau la momente foarte frumoase, în care și noi, copiii recitam, cântam sau citeam, după ce am mers la școală și am învățat să citim. La una dintre lansări, eu și Vichi, am spus o poezie împreună, ca un fel de dialog și îmi amintesc că am creat atunci un moment cu multă emoție. Am asta ca o amintire tare dragă fiindcă toți au fost uimiți și m-a felicitat chiar domnul care a scos cartea, dl Marica, țin minte și acum că așa îl chema. Despre povești, la fel îmi sunt foarte dragi, iar povestea mea preferată scrisă de Vichi este ,,Mere roșii”. Cu această poveste am participat chiar la un concurs de povestitori și îmi amintesc cum, deși era una din cele mai lungi povești scrise atunci de ea, eu am ales-o, iar Vichi a avut încredere în mine, mă învăța, mă încuraja și mi-a ieșit bine. Am multe amintiri frumoase cu poveștile și poeziile scrise de Vichi și așa, în general, am multe amintiri frumoase de la grădiniță.

- Ce reprezintă pentru tine cartea?

- Pentru mine cartea înseamnă un refugiu în care imaginația mea nu are limite și poate să construiască oricât vrea. Cărțile sunt o sursă infinită de informații în care poți găsi mereu lucruri noi. Pentru mine, a citi este ceva foarte plăcut, ceva foarte interesant sau relaxant. Uneori, ceea ce citesc e plin de suspans și atunci mă atrage să aflu ce se întâmplă. Alteori, chiar dacă știu ce se întâmplă, sunt multe cărți pe care le recitesc din timp în timp pentru că mi-au plăcut mult, mult prima dată sau pentru că am amintiri dragi cu ele, la care e plăcut să mă gândesc. Cumva, atunci când citesc eu sunt acolo împreună cu personajele, râd împreună cu ele, trăiesc emoțiile lor din aventurile prin care trec.

- Ce ai dori să devii când vei fi mare?

- Deocamdată, pentru că merg la cursul de antreprenoriat, cred că aș vrea să devin antreprenor și, acum, cred că mi-ar place să fac ceva care să fie distractiv pentru copii, care să bucure și să ajute copiii să se dezvolte. Dar nu mă gândesc neapărat la asta ca la o decizie pe care trebuie să o iau, ci cred că trebuie să las viața să curgă lin, normal și când o să vină vremea, eu o să îmi dau seama ce o să vreau să devin, o să știu pe ce cale să o apuc în viață, pentru că, până să ajungi la răscruce, mai este drum!

- Acum, la final de interviu, ce ai vrea tu să transmiți celor care vor citi despre tine?

- Pentru că se apropie sărbătorile, le transmit tuturor Sărbători Fericite și multe gânduri bune pentru Noul An!

LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu