ADAPTAREA LA O NOUĂ CĂSĂTORIE

Distribuie pe:

Statisticile arată că rata divorțurilor pentru a doua căsătorie este mai mare decât la primele căsătorii. Astfel, dacă rata divorțurilor pentru primele căsătorii se situează, la nivel global, între 35% și 50%, pentru a doua căsătorie este estimată a fi de peste 65%.

Psihologul Ioana Marinescu, citat de csid.ro, susține că recăsătoria poate fi o schimbare de viață majoră, deoarece căsniciile ulterioare se confruntă cu provocări care nu sunt prezente în primele căsătorii, printre care copiii vitregi sau foștii soți.

De aceea, specialistul îi îndeamnă pe cei care se gândesc la a doua căsătorie să fie conștienți de provocările cu care s-ar putea confrunta și să fie pregătiți să le facă față, amintind și câteva dintre acestea.

Resentimente sau atașament față de fostul partener

Eșecul unei prime căsătorii poate determina uneori oamenii să se simtă neîncrezători și anxioși cu privire la relațiile viitoare. Ei pot avea încă furie, resentimente sau sentimente de trădare, pe care le aduc în următoarea lor relație, ceea ce le poate îngreuna conectarea la noul partener. Trecerea printr-o căsătorie nereușită și apoi prin divorț poate schimba perspectiva și înțelegerea unei persoane asupra relațiilor.

Pe de altă parte, sentimentele persistente de atașament față de fostul soț sunt și ele destul de frecvente. Aproximativ o treime dintre persoanele divorțate mai au un sentiment de atașament sau de conexiune față de fostul lor partener chiar și la ani buni de la încheierea căsătoriei, iar acest lucru poate face dificilă implicarea pe deplin într-o nouă relație și poate determina noii parteneri să se simtă geloși față de relația cu foștii parteneri.

Copiii vitregi

Relațiile proaste dintre părinții vitregi și copiii vitregi sunt adesea invocate drept motiv pentru care a doua căsătorie eșuează. Femeile recăsătorite evaluează calitatea căsătoriilor lor în primul rând prin relația pe care o au actualii soți cu copiii din prima căsătorie. Recăsătorirea este o oportunitate pentru un nou început, dar în multe cazuri înseamnă unirea a două familii, de aceea înainte de recăsătorie trebuie gândit cum se va întâmpla acest proces.

Dacă ai copii dintr-o relație anterioară, noul tău partener va petrece timp cu copiii tăi și probabil va interacționa cu fostul tău soț din când în când. Și dacă noul tău partener are copii din căsătoria anterioară, trebuie să fii pregătită să formezi relații sănătoase cu copiii lui și să faci față realității că fostul soț va continua să aibă contact și interacțiune regulată cu noul tău partener.

Dificultăți financiare

Indiferent cum ați gestionat banii în prima căsnicie, atunci când decideți să vă recăsătoriți este absolută nevoie să stabiliți cu noul partener cum și cu cât va contribui fiecare pentru bunul mers al vieții de cuplu. Sunt de luat în calcul eventualele obligații financiare ale fiecărui partener (rate la credite, pensii alimentare) și modul în care vă vor afecta veniturile.

Când cuplurile intră în a doua căsnicie, cea mai frecventă greșeală pe care o fac este să se aștepte ca totul să se așeze și să funcționeze automat. Însă, provocările de a împleti două vieți separate într-o căsnicie necesită muncă. Stilurile parentale diferite, rutina zilnică, obligațiile financiare, chestiunile legale și relațiile cu alte persoane pot face a doua căsătorie dificilă.

Dialogul deschis și sincer cu partenerul despre aceste provocări și despre cum le veți gestiona ca și cuplu dacă decideți să vă angajați din nou într-o căsătorie este esențial în reușita ei. A fi deschis la adaptarea nevoilor proprii și ale partenerului este important pentru succesul unei noi relații. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu