DE CE PIERD ÎN GREUTATE BOLNAVII DE CANCER...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Institutului Weatherall de Medicină Moleculară din Oxford, citați de descopera.ro, susțin că o posibilă cauză a cașexiei (pierderea în greutate) la pacienții bolnavi de cancer este deteriorarea ADN-ului, care perturbă mesagerii chimici trimiși la creier, determinându-l să elibereze hormoni care suprimă pofta de mâncare.

“Unul dintre cele mai grave efecte ale cancerului este pierderea bruscă în greutate, a poftei de mâncare și a mușchilor, care îi afectează pe unii pacienți în ultimele etape ale bolii. Acest sindrom de epuizare este cunoscut sub numele de cașexie și poate fi declanșat și în alte afecțiuni grave, inclusiv în cazul bolilor de inimă și al HIV.

În cazul pacienților bolnavi de cancer, indivizii pot trece de la a părea destul de normali la a fi imobilizați în scaun cu rotile din cauza epuizării musculare și a pierderii în greutate în doar câteva luni. Până acum, în ciuda eforturilor științifice considerabile, cauzele cașexiei au rămas un mister.

Studiul nostru a legat cașexia de deteriorarea ADN-ului. Acest proces este adesea inițiat atunci când formaldehida, o substanță chimică naturală, se acumulează în fluxul sanguin al unei persoane. Când aceasta este filtrată de rinichi, celulele suferă daune la nivelul ADN-ului, lucru care, la rândul său, determină rinichii să secrete un hormon care transmite creierului mesajul de a suprima pofta de mâncare.

Atunci când faci chimioterapie, ți se administrează o substanță chimică care atacă ADN-ul, iar atunci când faci chimioterapie ți se administrează o substanță chimică care atacă ADN-ul în același mod în care o face formaldehida. Cu alte cuvinte, este posibil ca aceasta să deterioreze ADN-ul și să declanșeze aceste semnale care îi spun creierului să suprime pofta de mâncare.

Cercetarea noastră mai sugerează o posibilă cale de tratare a acestei probleme. Mesagerul trimis de rinichi către creier este o substanță chimică numită GDF15, o descoperire care are implicații clinice importante. Am putea fi capabili să tratăm pierderea în greutate la pacienții care urmează chimioterapie pentru cancer prin administrarea unui anticorp care neutralizează GDF15, să blocăm aceste mesaje și să oprim apariția cașexiei.

Ne străduim să inversăm starea atunci când aceasta se instalează. Cu toate acestea, GDF15 este unul dintre mecanismele cunoscute care contribuie la dezvoltarea cașexiei, dar nu singurul. Avem nevoie urgent de mai multe cercetări pentru a înțelege alte căi și cauze, deoarece știm că acest sindrom contribuie la incapacitatea noastră de a trata pacienții pe măsură ce devin mai slabi”, afirmă oamenii de știință britanici.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu