CUM VREA GUVERNUL CIUCĂ SĂ-I AJUTE PE ROMÂNI: VOUCHERE, CREDITE GARANTATE DE STAT ȘI ȘOMAJ TEHNIC

Distribuie pe:

Programul “Sprijin pentru România” pe care membrii coaliției de guvernare l-au prezentat în după-amiaza zilei de luni, 11 aprilie, cuprinde acordarea de vouchere pentru românii cu venituri mici, creșterea valorii bonurilor de masă, dar și garantarea unor împrumuturi pentru familii tinere și studenți.

De asemenea, pachetul conține măsuri care să-i sprijine pe întreprinzătorii care au probleme din cauza valului de scumpiri din ultima vreme.

Iată măsurile pe care le aplică PNL, PSD și UDMR pentru fiecare categorie de beneficiar, în parte, potrivit informațiilor News.ro.

Vrea să acorde vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârșitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru cele 151.000 de gospodării cu ambii părinți și cel puțin 2 copii dependenți și gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei, pentru cele 168.000 de persoane care primesc Venit Minim Garantat, pentru cele 864.533 de persoane cu dizabilități și pentru cei 3.498.875 de pensionari cu un venit mai mic de 1.500 de lei.

Cheltuiala totală s-ar ridica la 936.481.600 de milioane de euro până la sfârșitul anului. Asta înseamnă 0,35% din PIB, așa cum a fost el estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru anul 2022.

Banii ar urma să vină din fonduri europene, prin POAD.

Pentru 156.000 de elevi care iau deja burse sociale și care provin din familii cu venituri mici, coaliția vrea să dea vouchere de 30 de euro lunar pentru o perioadă de 7 luni (aprilie-iunie și septembrie-decembrie 2022) pentru alimente, rechizite și haine.

Măsura ar costa 32.760.000 de euro, adică 0.012% din PIB, iar banii ar urma să vină tot din fonduri europene.

Pentru angajatorii care vor să crească salariile angajaților cu venituri reduse cu 200 de lei, Guvernul a pregătit o scutire de taxe (pentru cei 200 de lei acordați în plus - n.red.).

Pacienților, Guvernul vrea să le asigure dublarea normei de hrană de la 11 lei la 22 de lei/zi. Ar costa 3 milioane de lei, iar banii vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

Valoarea tichetelor de masă ar urma să crească, de la 1 iunie, la 30 de lei, iar în agricultură și industria alimentară, salariul minim ar urma să fie de 3.000 de lei, ca în construcții.

Ajutor pentru familiile tinere și studenți

Coaliția vrea să lanseze programul “Family Start”. Prin intermediul lui, va garanta credite de maxim 75.000 lei, în proporție de 80% de către stat (exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare), pentru unele cheltuieli de necesitate cum ar fi: plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala și after school-ul, cumpărarea de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii (inclusiv licență, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe).

Ar primi acești bani circa 10.000 de români cu vârste între 18 și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și care au venituri nete de până la maxim 7.500 lei pe familie/lună.

Printr-un alt program, care se va numi “Student Invest”, coaliția vrea să garanteze studenților credite în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporție de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului.

Studenții cu vârste între 18 și 31 de ani neîmpliniți vor putea împrumuta bani pentru: taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești etc.

Ce ajutor primesc antreprenorii

Pentru antreprenori, coaliția a pregătit următoarele măsuri:

* cadrul pentru ajustarea contractelor în derulare care vizează investițiile publice. Se vor suplimenta

sumele aferente contractelor de investiții în derulare având în vedere creșterile de prețuri la materialele de construcții. Banii pentru suplimentare vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării.

* se va relua schema de ajutor de stat pe HG 807/2014. Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu buget estimat de 1 miliard de lei. Banii vor veni de la Ministerului Finanțelor.

* va începe un program de sprijin pentru transportatori și distribuitori. Va fi o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum și transport de persoane ocazional sau regulat, dar și pentru companiile implicate în activitățile de distribuție (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de beneficiari). Banii vor veni de la Ministerul Transporturilor.

* se vor acorda granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanț de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 și poate fi finanțată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanțare: Fonduri Europene, prin POCU.

* se vor aplica măsuri de șomaj tehnic și Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii).

* se va adopta ordonanță de urgență pentru ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale care vizează investiții publice.

Foto: Pixabay.ro

***

Întrebat luni seara de ce din pachetul Sprijin pentru România lipsește măsura amânării plății ratelor pentru o perioadă de 12 luni, premierul Nicolae Ciucă a dat un răspuns evaziv.

“Este o măsură pe care am discutat-o împreună cu ministrul de Finanțe. În acest moment, datele pe care am reușit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliției, să continuăm să analizăm, să vedem cât de benefică este pentru populație și mediul de afaceri”, a declarat el.

Întrebat direct dacă este vorba de o amânare, Nicolae Ciucă a spus: “Este o amânare a deciziei”.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că încă se mai discută despre această măsură cu sistemul bancar.

“Această măsură a rămas în discuție, discutăm încă cu sistemul bancar mai ales în ceea ce privește împărțirea costurilor pe această măsură pentru că amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate și de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creștere a dobânzilor, ar fi resimțită măsura, ne-a făcut să analizăm în continuare împreună cu sistemul bancar pentru a găsi soluții mai bune pentru cetățeni, și mai ales pentru companii”, a spus Câciu.

Lasă un comentariu