TURNUL EIFFEL - CONSTRUIT DUPĂ PROCEDURA TURNĂRII OȚELULUI DE LA REȘIȚA

Distribuie pe:

Pe fiecare piesă de metal ce compune turnul Eiffel scrie “Made in Resita - Romania”. Puțini sunt cei care știu însă că simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu.

Impresionat de proiectul inginerului român, Gustave Eiffel se deplasează special la Vălenii de Munte pentru a-l întâlni pe Pănculescu, cel care avea să devină inspector general al Căilor Ferate Române. Eiffel a vrut să vadă tehnologia folosită de acesta la montarea căii ferate.

Structura a fost construită între anii 1887-1889 din oțel produs la Reșița, în România. Turnul Eiffel mai are în compoziție oțel de la furnalul din Govășdia, localitatea Ghelar, din județul Hunedoara. Ea urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze.

A fost inaugurat pe 31 martie 1889 și deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranță în acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit în construcția turnului, în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, însă cele actuale sunt electrice”.

(Sursa: Facebook)

Lasă un comentariu