LA NIVEL GLOBAL APROAPE JUMĂTATE DIN DECESELE CAUZATE DE CANCER POT FI PREVENITE

Distribuie pe:

La nivel mondial, aproape jumătate din decesele cauzate de cancer pot fi atribuite unor factori de risc ce pot fi preveniți sau chiar eradicați, inclusiv cele trei riscuri principale: fumatul, consumul exagerat de alcool și indicele de masă corporală ridicat, arată un nou studiu publicat joi în revista The Lancet. Autorii au constatat că, în 2019, 44,4% din toate decesele cauzate de cancer și 42% din “anii sănătoși pierduți” pot fi atribuiți unor riscuri prevenibile.

“După cunoștința noastră, acest studiu reprezintă cel mai mare efort de până acum pentru a determina povara globală a cancerului, atribuită factorilor de risc ce pot fi preveniți, la nivel național, internațional și la nivel global”, au scris dr. Chris Murray, de la Universitatea din Washington, și partenerii săi de studiu, citați de CNN.

Lucrarea, finanțată de Fundația Bill & Melinda Gates, a analizat relația dintre factorii de risc și cancer, a doua cauză principală de deces la nivel mondial, autorii concentrându-se asupra deceselor și dizabilităților cauzate de cancer, în perioada 2010-2019, în 204 țări, examinând 23 de tipuri de cancer și 34 factori de risc.

În 2019, la nivel global, decesele cauzate de riscuri prevenibile au fost: cancerul de trahee, de bronhii și de plămâni atât pentru bărbați, cât și pentru femei, au constatat cercetătorii.

Datele au arătat, de asemenea, că decesele cauzate de forme de cancer imputabile unor factori de risc prevenibili au crescut, la nivel mondial, cu 20,4% din 2010 până în 2019, pe primele locuri situându-se: Europa Centrală și de Vest, Asia de Est, America de Nord, sudul Americii Latine.

“Aceste constatări evidențiază faptul că o proporție substanțială din povara cancerului la nivel global poate fi prevenită prin intervenții care vizează reducerea expunerii la factorii de risc cunoscuți, dar și că o proporție mare a acestei poveri nu poate fi evitată prin controlul factorilor de risc estimați în prezent”, au scris cercetătorii.

Noul studiu “relevă în mod clar” importanța prevenției primare a cancerului, iar “numărul tot mai mare de cazuri de cancer cauzate de obezitate ne preocupă în mod deosebit”, afirmă dr. William Dahut, director științific al Societății Americane de Cancer.

“Modificarea comportamentului ar putea duce la salvarea a milioane de vieți, punând în umbră, în mare măsură, orice medicament aprobat vreodată”, a scris el, adăugând: “Fumatul, în ciuda celor aproximativ 65 de ani de când s-a stabilit legătura lui cu cancerul, rămâne foarte problematic”.

“În plus, nu este un secret pentru nimeni că alcoolul, precum și creșterea dramatică a indicelui de masă corporală vor duce la un număr semnificativ de decese prin cancer, decese care ar putea fi prevenite”, a adăugat Dahut.

Într-un editorial care a fost publicat odată cu noul studiu în The Lancet, dr. Diana Sarfati și Jason Gurney de la Te Aho o Te Kahu Cancer Control Agency din Noua Zeelandă au scris că factorii de risc prevenibili asociați cu cancerul tind să fie modelați în funcție de gradul de sărăcie.

“Sărăcia influențează mediile în care trăiesc oamenii, iar acele medii influențează, la rândul deciziile lor privind stilul de viață. Prevenirea cancerului necesită un efort concertat, atât în cadrul, cât și în afara domeniului sănătății publice. Această acțiune include politici specifice axate pe reducerea expunerii la factori de risc - cum ar fi consumul de alcool și fumatul - și accesul la vaccinuri care previn infecțiile ce cauzează cancer, inclusiv hepatita B și HPV (infecția cu virusul papiloma uman, care poate duce la cancerul de col uterin - n.n.)”, au scris Sarfati și Gurney.

“Prevenirea primară a cancerului prin eradicarea sau atenuarea factorilor de risc modificabili este cea mai bună speranță a noastră de a reduce, în viitor, povara cancerului. Atingerea acestui obiectiv va atenua efectele agravante asupra oamenilor și presiunea asupra resurselor financiare din cadrul serviciilor medicale pentru pacienții suferinzi de cancer și asupra sectorului de sănătate publică, în general”.(sursa - edition.cnn.com/2022/08/18/health/cancer-deaths-preventable-study/)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu