NUMAI AZI NU-I MÂINE...

Distribuie pe:

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și aliat apropiat al lui Putin, a declarat că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă Moscova consideră că este necesar și că teritoriul țării este amenințat de utilizarea de arme convenționale.

Marți, el a scris pe un site de socializare: “Dușmanilor noștri le place să facă declarații grandilocvente și operează cu termenii “libertate”, “democrație”, “misiune”. “De fapt, aceasta este doar diaree verbală obișnuită, subiectul acestor zile îl constituie amenințarea nucleară rusă”.

“Trebuie să vă reamintesc din nou... Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar. În cazuri prestabilite. În strictă concordanță cu fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare sau dacă noi sau aliații noștri suntem atacați prin folosirea acestui tip de armă. Sau dacă agresiunea cu arme convenționale amenință însăși existența statului nostru”, a scris el.

Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea recurge la utilizarea armei nucleare în Ucraina, după ce va anexa teritorii din țară - o mișcare pe care este de așteptat să o anunțe la sfârșitul acestei săptămâni, după o serie de referendumuri (simulacre).

În ciuda nelegitimității voturilor, care sunt considerate, în general, fraudate și coercitive, se așteaptă ca Rusia să anunțe anexarea a patru regiuni ale Ucrainei la Federația Rusă. Pe plan internațional, cresc temereile că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare, invocând “apărarea integrității teritoriale a țării”.

Rusia a insistat în mod repetat că nu va folosi astfel de “arme catastrofale”, deși Putin s-a lăudat în mod regulat că le deține. Săptămâna trecută, el a avertizat din nou că folosirea lor nu este “o cacealma” - un avertisment pe care Occidentul îl ia în serios, notează presa internațională.

(Referendumurile, despre care țările occidentale spun că sunt ilegitime, au avut loc la Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, și Zaporojie și Herson în sud.)

Vineri, Putin se va adresa ambelor Camere ale Parlamentului Rusiei, pentru a anunța oficial aderarea regiunilor ocupate ale Ucrainei la Federația Rusă.

“Liderii Rusiei sunt aproape siguri că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a operațiunii militare speciale și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict”, a declarat marți Ministerul Apărării britanic.

“Această aspirație va fi probabil subminată de creșterea conștientizării interne a recentelor eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă și de o neliniște semnificativă cu privire la mobilizarea parțială anunțată săptămâna trecută”.

Voturile, obținute sub amenințarea armelor, sunt considerate, pe scară largă, ca tentative nelegitime, false, ale Rusiei de a justifica anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei.

Potrivit presei internaționale, au existat mai multe rapoarte privind nereguli la vot și se așteaptă ca rezultatele să fie falsificate, analiștii spunând că, în ciuda evidențelor, Putin va anunța anexarea celor patru regiuni până la sfârșitul săptămânii.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța ia foarte în serios retorica Rusiei și amenințările cu utilizarea armamentului nuclear în Ucraina.

“Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă”, a spus Stoltenberg în declarația sa în fața Parlamentului European.

Conceptul strategic actualizat al NATO se va referi probabil la Rusia ca la “cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității”.

“Va schimba natura conflictului”, a spus el, adăugând că alianța NATO, precum și Uniunea Europeană vor impune consecințe grave Rusiei dacă va folosi armament nuclear.

În cel mai “întunecat” (ca să nu zicem “negru”) scenariu avansat de analiști, în cazul unui atac nuclear vor fi vizate șase țări, care pot să riposteze, inclusiv cele care au rol coordonator și de comandă, respectiv țări cu sistem radar cu rol în scutul antirachetă: România (ar putea fi lovită baza militară cu rachete de interceptare de la Deveselu despre care Putin a afirmat că sunt îndreptate împotriva Rusiei, deși acestea au un scop defensiv), Polonia, Turcia, Franța, Marea Britanie, Germania.

...În ce ne privește, să stăm liniștiți, ne transmite ministrul Apărării, dl Vasile Dîncu: Putin amenință cu folosirea armei nucleare ca să se afle și el în treabă, ca să impresioneze, ca să se dea “tare în parcare”, cum ar veni... Doar ne-a mai amenințat pe noi, pe europeni, în martie și aprilie, ca să ne impresioneze, să vadă cum reacționăm etc.

În plus, zice dl Dîncu, amenințările președintelui rus nu schimbă cu nimic situația României, deoarece “NATO nu va sta deoparte”: “În România nu se schimbă nimic, pentru că eram într-o stare de vigilență încă de la începutul războiului. Noi mergem mai departe cu strategia defensivă pe care NATO a pregătit-o și, desigur, accelerăm toate procesele de înzestrare. Nu schimbă cu nimic acest nou anunț al lui Putin. Foarte mulți analiști îl etichetează ca fiind unul al neputinței, pentru că a vorbi de folosirea armelor nucleare înseamnă mai degrabă o încercare de a descuraja. Este un echilibru al violenței, al violenței ultime, ca să spunem așa, care se naște prin asemenea declarații, pentru că, până la urmă, este un lucru foarte știut, nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atâta timp cât există un echilibru al acestor arsenale. (...) NATO nu poate să stea deoparte și să privească într-o asemenea situație. Există asigurări că acest echilibru al descurajării va funcționa”, a subliniat Dîncu la un post TV.

Unde mai pui că - detaliază ministrul - procedurile de lansare a unor lovituri nucleare sunt foarte complicate, chiar și în cazul Rusiei, cu mai mulți pași de urmat și oficiali implicați: “În lanțul de comandă, care există și în SUA sau la NATO pentru folosirea armelor nucleare, dar și în Rusia, pentru că este aproape în oglindă acest lucru, există mai mulți pași, eu am numărat șapte proceduri. Nu ajunge ca președintele să apese pe un buton din valiza nucleară, ci este vorba de trei coduri care există la președinte, premier, ministrul Apărării și de acolo începe procedura militară, cu șeful de Stat Major, apoi cei care operează. Asta pentru lovitura strategică. Pentru loviturile tactice, procedura este și mai complicată. Pentru a încerca o lovitură locală cu o bombă nucleară mai mică, pentru a descuraja sau să încerci anihilarea unei regiuni sau unui oraș, este o procedură și mai complicată”.

...Ziceam că dl Dîncu vorbește și dânsul ca să nu tacă. Sperăm, totuși ca (măcar o dată) să-i fie gura aurită...

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu