Criză istorică în Regatul Unit: Asistentele medicale intră în grevă prima oară într-o sută de ani, pentru că nu au ce mânca

Distribuie pe:

Asistentele medicale din Marea Britanie vor intra în grevă pe 15 și 20 decembrie, într-o mișcare fără precedent în ultimii 106 ani, care arată gravitatea crizei din Regatul Unit, unde se anunță mișcări sociale în multe sectoare care nu s-au mai văzut de zeci de ani.

Situația e atât de gravă încât nu au ce mânca din cauza salariilor prea mici, iar unele spitale au fost nevoite să înființeze bănci de alimente pentru a sprijini personalul.

“Asistentele medicale s-au săturat”, a rezumat Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Royal College of Nurses (RCN). “Destul cu salariile mici (...), destul că nu putem acorda pacienților îngrijirile de care au nevoie”, a adăugat ea, citată de AFP.

Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, înființat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunțat două zile de protest, pe 15 și 20 decembrie, după “respingerea negocierilor de către Guvern”.

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieții, inflația depășind 11%. Salariul anual al unei asistente debutante este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro).

Dar pentru ministrul Sănătății, Steve Barclay, “aceasta este o perioadă dificilă pentru toată lumea”, iar Guvernul nu poate răspunde cerințelor “inaccesibile” ale RCN, care “cere o creștere salarială cu 19,2%”.

Un spital din patru a înființat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupuri de spitale din Anglia.

Această grevă intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanțat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă. Guvernul a anunțat o creștere a bugetului NHS de 3,3 miliarde de lire sterline anul viitor și următorul.

Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate.

Anul trecut, 25.000 de asistente sau moașe care lucrau în sectorul public au plecat. “Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Regatul Unit, ceea ce afectează siguranța pacienților”, a acuzat sindicatul.

Peste 7 milioane de persoane așteaptă să primească tratament în spitalele engleze, un nivel record.

Dar mișcarea socială nu lovește doar sectorul sănătății. Mulți alți angajați din sectorul public și privat, de la avocați la personalul de la sol din aeroporturi, au intrat și ei în grevă anul acesta, mai scrie AFP.

Lasă un comentariu