Parastas de comemorare a marelui revoluționar Constantin Romanu Vivu - Eveniment patriotic la Sângeorgiu de Mureș

Distribuie pe:

Duminică, 5 februarie, la Sângeorgiu de Mureș va avea loc un eveniment patriotic, având o largă reverberație istorică. Este vorba de un parastas de comemorare a marelui revoluționar Constantin Romanu Vivu. Erou al revoluției de la 1848-1849, Constantin Romanu Vivu, născut în satul Pintic, comuna Teaca, județul Bistrița Năsăud, la data de 13 mai 1821, a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Avram Iancu. În timpul revoluției de la 1848-1849, Constantin Romanu Vivu a fost prefect al legiunii 12 a Mureșului de Sus. A fost un înfocat purtător al ideii de unire a țărilor române într-un singur stat național și s-a dovedit un bun conducător militar și politic și un bun organizator al prefecturii sale, care cuprindea 104 sate, împărțite în 9 tribunate.

Constantin Romanu Vivu a luptat, la fel ca și Nicolae Bălcescu, pentru buna înțelegere între români și unguri, fapt dovedit și prin proclamația dată către locuitorii maghiari ai Mureșului de Sus.

Constantin Romanu Vivu a fost executat și înmormântat în hotarul comunei Sângiorgiu de Mureș, înspre Târgu Mureș, la începutul lunii martie 1849. Slujba de comemorare va avea loc la bustul marelui erou din fata școlii generale care îi poartă numele și va fi susținută de cei doi preoți de rit ortodox din Sângeorgiu de Mureș: Eugen Bărăian și Gigel Roată. Sufletul întregii manifestări este marele om de cultură Ilarie Gh. Opriș.

Prin acest eveniment, sângeorzenii sfințesc memoria eroului Constantin Romanu Vivu, care este un simbol al libertății, egalității și bunei înțelegeri între toți cetățenii comunei - români, maghiari, rromi și alte naționalități.

Evenimentul are loc după Sfânta Liturgie, la ora 12.

Prof. Simion Virgil Bui

Lasă un comentariu