În fața proștilor și imbecililor există o singură modalitate de a-ți arăta inteligența: să nu vorbești cu ei... G. MIDDEI

Distribuie pe:

Internetul, în special rețelele de socializare, legitimează lipsa de educație, aroganța, grosolănia. Oricine se simte îndreptățit să-ți spună ce să faci, cum să gândești corect, ce ar trebui să scrii. Folosești o imagine într-o postare pe Facebook, care, dintr-un motiv sau altul, nu-i place bădăranului de serviciu? Ești un idiot.

Scrii ceva care rănește moralitatea altuia? Ceea ce scrii este periculos și înșelător. Vorbești despre scriitorii ruși? Pur și simplu, ești la cheremul țarului. Nu glumesc; îmi amintesc și acum când un domn

m-a acuzat că l-am exploatat pe Socrate pentru a promova propaganda pro-Putin. Unii oameni sunt precum pereții. Literalmente. E inutil să vorbești cu ei, să argumentezi, să încerci să le explici: ei au întotdeauna dreptate, iar tu greșești mereu. Există o singură cale de a evita criticile, spunea Aristotel: “Să nu faci nimic, să nu spui nimic, să nu fii nimic”.

Da, pentru că orice ai face, vei fi mereu criticat. De către cei invidioși, de către cei care sunt convinși că știu totul mai bine decât tine, care, pur și simplu, caută orice pretext pentru a se lua la ceartă. Întotdeauna se va găsi cineva care îți va spune, pe un ton arogant: “Eu, dacă aș fi fost în locul lui, aș fi...”, întotdeauna se va găsi cineva care îți va spune că greșești, că nu ești destul de inteligent, că tot ce faci sau gândești nu este în regulă.

Știți la ce concluzie am ajuns? Că idioții, aroganții și bădăranii sunt mulți la număr, dar nu merită să te cobori la nivelul lor. Astăzi, singurul lucru pe care îl regret este timpul pierdut cu acești oameni. Sau, ca să o spun în cuvintele marelui De Crescenzo: “Tăcerea mea nu înseamnă că nu am nimic de spus, sau că ceea ce văd îmi convine. Tăcerea mea înseamnă: Am înțeles cine ești și nici măcar nu meriți să te bag în seamă”. (foto - “Gânditorul”, sculptură de Auguste Rodin)

Traducere de ILEANA SANDU

N. trad. G. Middei (Italia) este publicist, eseist, autor de romane istorice, creatorul paginii de Facebook “Professor X”, cu peste 120.000 de urmăritori.

Lasă un comentariu