Radu Pescar: „Sunt convins că în România sunt cu mult peste 100.000 de patrioți care vor ajuta acest proiect de țară”

Distribuie pe:

Petiție pentru Schengen! Românii chemați să semneze o petiție care ar implica și Parlamentul European în procesul împotriva Comisiei UE, intentat de europarlementarul Eugen Tomac

După ce demersul europarlamentarul PMP Eugen Tomac, totodată președintele acestei formațiuni politice, de a intenta un proces împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a trecut de un prim pas deosebit de important și anume cererea de chemare în judecată a fost acceptată de curte, acesta a inițiat o petiție menită să atragă în acest proces și Parlamentul European. Tomac și cei din PMP le solicită românilor să semneze această petiție, deocamdată doar on-line, pentru ca și instituția Parlamentului European să devină parte în proces în calitate de “reclamant privilegiat”.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de susținerea a cel puțin 100.000 de cetățeni români.

„În calitatea mea de cetățean român și deputat în Parlamentul European, am introdus o acțiune împotriva Consiliului UE în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula acest vot nelegal. Însă, pentru a avea succes, este necesară implicarea Parlamentului European în acest proces.

De aceea, voi depune o petiție la Comisia de Petiții a Parlamentului European prin care voi solicita Parlamentului să intervină în acțiunea pe care deja am declanșat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, susține europarlamentarul român.

În cursul săptămânii trecute, după aflarea veștii că CJUE a acceptat cererea de chemare în judecată a Consiliului UE, Eugen Tomac declara că „sunt convins că vom avea un proces, sunt convins că în urma acestui proces România va intra în Schengen. (...) Eu cred că prin acest proces vom reuși să ajungem în spațiul Schengen mult mai devreme decât prin negocierile politice.

Eu, în acest proces, am calitate de reclamant neprivilegiat, deci îmi justific interesul prin faptul că-mi este afectată activitatea de deputat în Parlamentul European. În următoarea perioadă voi face toate demersurile necesare pentru ca în spatele meu, în acest proces, să vină implicat și Parlamentul European care are calitate de reclamant privilegiat. În acest proces, pe lângă anularea acțiunii pe care o cer mai cer ceva extrem de important și anume ca deputații în Parlamentul European să poată avea, începând cu această decizie, dreptul de a fi reclamanți privilegiați, deci posibilitatea de a ataca orice act al Comisiei sau al Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că, așa cum cunoașteți, deputații în Parlamentul European nu au drept de  inițiativă legislativă (...) Însuși Parlamentul European a obținut calitatea de reclamant privilegiat în relația cu Consiliul și Comisia în urma unui proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.

La rândul său, consilierul local târgumureșean Radu Pescar (PMP), care a avut unele dintre cele mai tranșante poziții referitoare la eșecul aderării la Spațiul Schengen din 8 decembrie, a declarat pentru „Cuvântul liber” că „acum este un moment important în care noi românii putem să arătăm întregii Europe că suntem uniți, că vrem și că merităm să fim în Schengen. Semnarea acestei petiții este esențială pentru ca, așa cum spunea și Eugen Tomac, în acest proces să fie atrasă și instituția Parlamentului European. Astfel ne creștem semnificativ șansele de a deveni membri ai Spațiului Schengen, prin acest proces care ne poate duce direct acolo (Schengen – n.r.) fără alte negocieri politice. Conuunctura politică internațională este de asemenea natură în acest moment încât România nu poate risca să piardă, din nou, prin alte bâlbe politice. Sunt forțe politice internaționale care vor face totul ca noi să nu intrăm. Și mă gândesc doar la Rusia”. El a mai spus că se gândește ca să deruleze și o campanie de strângere de semnături în stradă, menționând, totodată, că este convins că „în România sunt cu mult peste 100.000 de patrioți care vor ajuta acest proiect de țară”.

Cei care doresc să semneze petiția on-line care este formualtă: „Susțin petiția «România merită în Schengen» și solicit intervenția Parlamentului European în acțiunea declanșată de europarlamentarul Eugen Tomac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene” o pot face accesând pagina de internet https://www.romaniainschengen.ro. (D.B.)

Dragoș Bardoși

1 comentariu

  1. DORIN 8 martie, 2023 at 08:39 Răspunde

    Bună ziua,
    Am încercat să semnez petiția dar ,,site-ul România în shengen” -nu poate fi accesat.
    Ați verificat conexiunea????

    Dar probabil că dacă cineva scie Numele Țării sale cu literă mică – chiar dacă este o adresă electronică, nu merită nici un respect, pentru că își sabotează propria identitate, și atunci recomandăm ca inițiatorii să meargă prima dată la școală și apoi să lupte pentru o Cauză pe care n-o înțeleg.

Lasă un comentariu