Astăzi are loc în Târgu Mureș, Marșul dedicate Zilei Libertății Secuilor

Distribuie pe:

Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS) a declarat pentru agenția maghiară de presă MTI că mii de oameni sunt așteptați astăzi vineri, 10 martie, să participe la Ziua Libertății Secuilor, la Târgu Mureș, unde CNS va organiza din nou tradiționalul său marș. “CNS, care timp de două decenii a reprezentat în mod constant aspirațiile de autonomie pentru Ținutul Secuiesc, va organiza vineri marșul de la Târgul Mureș după o pauză de patru ani. În ultimii ani, din cauza pandemiei, în locul marșului la care participă o masă mare de oameni au fost organizate mai multe evenimente mici, în mai multe așezări secuiești”, a declarat președintele consiliului pentru MTI.

Manifestarea va începe la ora 16.00, la monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș. Monumentul este ridicat în memoria martirilor secui care au fost executați în 1852, în urma răscoalei împotriva Habsburgilor. László Tõkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), și Katalin Szili, însărcinat al premierului ungar, vor rosti discursuri, apoi urmează să fie citită o proclamație adresată Guvernului României. Momentul va fi urmat de depunerea unor coroane de flori, după care, conform organizatorilor participanții vor pleca în marș până în fața Instituției Prefectului unde vor înmâna prefectului sau reprezentantului acestuia petiția adresată guvernului român. Organizatorii mai transmit că În încheierea marșului va fi decernat Premiul “Gábor Áron” acordat de CNS, lui Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului Ungariei, și profesorului universitar Miklós Bakk, “pentru eforturile depuse pentru cauza autonomiei”. Festivitatea se va desfășura în Sala Mică a Palatului Culturii.

Balázs Izsák a mai declarat pentru MTI că la manifestare sunt așteptați mii de oameni inclusiv din județle Harghita și Covasna. Organizatorii au invitat reprezentați din Catalonia, Țara Bascilor și Silezia Superioară, “acești invitați aducând cu ei mesajul propriilor lor comunități”.

MTI l-a întrebat pe președintele CNS dacă a “întâmpinat obstacole în timpul organizării, având în vedere că în anii precedenți, autoritățile locale au încercat în mod repetat să împiedice desfășurarea marșului”. Balázs Izsák a spus că nu a întâmpinat obstacole până acum și că s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților pentru ca evenimentul să se desfășoare fără incidente.

Conform Primăriei Municipiului Târgu Mureș nu vor fi restricții de trafic rutier impuse de desfășurarea evenimentului. În cazul în care manifestanții vor bloca circulația cu ocazia deplasării în marș înspre centrul orașului, forțele de ordine vor lua, cu siguranță, măsurile necesare de restricționare a traficului. (D.B.)

Sursa MTI

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu