Parcul arheologic din Călugăreni, Mureș - o destinație perfectă pentru zilele de vară

Distribuie pe:

Situl roman de la Călugăreni (comuna Eremitu) face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia.

Cunoscut în legendele locale sub numele de “Cetatea și palatul Sânzienei”, existența sa a fost consemnată încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Primele săpături arheologice, realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea, au dus la localizarea exactă a castrului. Potrivit ștampilelor cu textul CPAI de pe materialul tegular, unitatea militară staționată aici a fost o trupă auxiliară de infanterie, și anume c(ohors) p(rima) A(ugusta) I(turaeorum).

În 2015 a fost înființat Parcul arheologic de la Călugăreni care este administrat de Centrul de Cercetare al Limesului Roman,  din cadrul Muzeului Județean Mureș. Parcul se extinde pe o suprafață de peste 5 ha și are ca scop protejarea și valorificarea sitului arheologic. Locația este perfectă pentru a petrece o zi sau câteva ore în natură, fiind căutată de turiști, mai ales în timpul verii. Expoziția permanentă, atelierele de lucru, dar și, pur și simplu, peisajul minunat din parc fac din acest loc un obiectiv care trebuie să se afle în lista dumneavoastră de destinații din județul Mureș. Parcul este deschis din 1 aprilie până în 30 noiembrie.

Programul de vizitare este de marți până vineri, între orele 9.00 și 18.00, iar sâmbătă și duminică între orele 9.00-16.00. Luni este închis. Vizitatorii sunt rugați să sune la numărul de contact 0756-61.77.83. Prețul biletelor este de 4 lei pentru adulți, 2 lei pentru pensionari și 1 leu pentru elevi și studenți. Pentru persoanele cu dizabilități, intrarea este gratuită.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu