Retrocedările și defrișările nesăbuite, în topul marilor scandaluri de corupție!

Distribuie pe:

Scandalul retrocedării ilegale a 90.000 de hectare de păduri - în care procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive în cazurile a doi parlamentari PSD: Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei Deputaților, și Ioan Adam, membru în Comisia Juridică - a surprins și nu prea. De ce a surprins și nu prea? Pentru că jaful din codrii României are antecedente, se petrece de 24-25 de ani. Doar câteva exemple. Conform organizației neguvernamentale Agent Green, România are cea mai mare suprafață de păduri virgine, după Rusia (300.000 de hectare). Din păcate, de mulți ani, asistăm la fenomene precum: păduri tăiate pentru terenuri de sport, pentru proiecte imobiliare, la păduri tăiate pentru comerțul ilegal cu lemn. Conform sursei citate, în Parcul național Piatra Craiului, din Munții Carpați, circa 300 de hectare de pădure au fost defrișate în perioada 2004-2007. Dar în Transilvania (și nu numai) câți „Verestay" nu au făcut milioane și milioane de pe urma defrișărilor nesăbuite, a comerțului ilegal cu lemn? Se spune că autoritățile de la București confiscă anual 170.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal. Întrebarea: câți au înfundat pușcăria? Incredibil! Din 25.000 de procese verbale întocmite de pădurari în trei-patru ani, numai (atenție!) două s-au soldat cu condamnări, pentru că legea este (ca și în alte domenii) „interpretabilă".

Faptul că în multe asemenea matrapazlâcuri sunt implicate și persoane sus-puse - cum e acum Dosarul „Jaf în codrii României" -, denotă și rezultatele altor investigații ale presei despre dezastrul ecologic produs de constructorii de microhidrocentrale din Făgăraș. Autorii? Un anume cuplu Vișoiu-Pricop, ultimul aflat în relații apropiate și cu Elena Băsescu, al cărei apărător ales (ca avocat) a fost în 2007 în câteva procese cu publicații tabloide.

Cei doi sunt nu doar protagoniștii unui dezastru ecologic produs în Munții Făgăraș, ci sunt strâns legați de „afacerea Ștefănești" (moșia Nana), care s-a aflat în centrul investigațiilor de presă pentru falsurile și manevrele dubioase făcute pe fosta moșie a Brătienilor.

Cât despre dezastrul din Munții Făgăraș, acesta a intrat și în atenția comisarilor europeni, care au demarat o acțiune-pilot împotriva statului. „Iar în cazul în care se constată că România nu a respectat legislația de mediu a comunității europene este foarte posibil ca să fie demarată procedura de infrigement", se precizează într-un document al Comisiei Europene.

În ceea ce privește recentul scandal al retrocedărilor ilegale, procurorii arată că Adam a fost inițiatorul unei adevărate afaceri prin care se retrocedau fraudulos mii de hectare. În această afacere erau implicați afaceriști, moștenitori fictivi, judecători, avocați și funcționari. În cazul unei suprafețe de 43.000 de hectare, unul dintre intermediari, Dan Bengescu, a apelat la Hrebenciuc pentru ca acesta să intervină la șeful Romsilva, dar și la autoritățile locale din Bacău, fieful deputatului PSD. Prețul negociat ar fi o… șpagă de 12.000 de hectare de pădure. Incredibil! Pădure, dragă… pădure!

Notă: Scriind despre frauda retrocedărilor, Ion Cristoiu sublinia: „Mă așteptam ca Dosarul deschis de DNA să declanșeze în spațiul politic o amplă campanie de reevaluare a retrocedărilor de până acum. Nu s-a întâmplat asta. De ce? Pentru că toți politicienii sunt într-un fel sau altul beneficiari ai retrocedărilor".

Lasă un comentariu