Munca-i „la negru", dar… la vedere! La lucru, cu și fără forme legale…

Distribuie pe:

A făcut cineva vreun calcul care să ateste câte ateliere de reparații auto (fără firmă sau autorizații legale) funcționează în curțile unor cetățeni, în garajele din subsolurile unor blocuri din orașele și, chiar, comunele județului? Nu credem, dar ele există și este treaba instituțiilor financiare abilitate (nu a noastră) să le depisteze și apoi să le impoziteze. Dar, parcă, ilegal lucrează numai unele ateliere auto? Da, de unde…

Valoarea muncii la negru în România reprezintă între 16 și 21% din PIB, iar România este țara UE cu cea mai mare proporție de cetățeni (23%) ale căror venituri și bonusuri nu sunt în totalitate declarate autorităților competente, arată un Eurobarometru dat publicității, recent. De altfel, reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (CIS) au atras atenție (printre altele) și asupra muncii la negru, în România, care sărăcește bugetul și face concurență neloială muncii cinstite. Potrivit acestora, România are 4,2 milioane de angajați cu forme legale și, conform unor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lucrează fără contract. Rata angajaților cu forme legale raportată la populația activă, de peste 10 milioane de persoane, este prea mică, declara Shachar Shaine, membru în consiliul de conducere al CIS, citat de Mediafax. S-a dat și un exemplu: crearea a 10.000 de locuri de muncă cu salariul mediu pe economie ar însemna ca bugetul de stat să încaseze suplimentar 7 milioane de lei pe lună, adică 84 milioane de lei pe an prin taxele aferente.

Pe de altă parte, reprezentanții CIS consideră că legislația muncii nu se potrivește cu situația economică a României și de aceea trebuie modificată. Inclusiv pentru ca firmele străine să aibă ușurință în angajare.

Fapt este că, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, amploarea muncii „la negru" în statele UE din centrul și estul Europei este mai mare comparativ cu nivelul din vechile state membre, România ocupând un neonorant loc cinci, conform datelor disponibile din 2012.

Lasă un comentariu