Contract de chirie de 60.722 lei pe lună între Primăria Târgu Mureș și Biserica Reformată pentru “Bolyai”

Distribuie pe:

Începând cu anul 2018, Primăria Târgu Mureș nu a mai avut încheiat un contract de chirie cu Biserica Reformată pentru școlile care funcționează în clădirea de pe strada Bolyai numărul 3. Este vorba despre Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” și Liceul Vocațional Reformat. Trebuie menționat faptul că primăriile plătesc chirie pentru școlile care funcționează în alte clădiri decât cele aparținând administrației locale. Așa este și cazul Colegiului Național Unirea și a Liceului Vocațional de Artă.

Joi, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Târgu Mureș se află un proiect de hotărâre privind încheierea unui contract de chirie pentru imobilul de pe strada Bolyai nr. 3 pe o perioadă de patru ani, între Primăria Târgu Mureș și Eparhia Reformată din Ardeal. Clădirea este în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal, iar în imobilul respectiv își desfășoară activitatea educațională Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” și Liceul Vocațional Reformat.

“Întrucât pe parcursul anilor 2018-2022 nu a existat un contract de închiriere valabil, care să consfințească drepturile și obligațiile fiecărei părți, iar unitățile de învățământ ce-și desfășoară activitatea educațională în spațiile respective neavând un titlu locativ nu-și pot depune cereri de demarare a unor proiecte educaționale majore”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre. Clădirea a fost reabilitată printr-o investiție majoră de peste 8 milioane de euro, bani proveniți de la Guvernul Ungariei, lucrările fiind încheiate anul acesta. În 2022, Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” a solicitat încheierea unui contract de închiriere cu proprietarul spațiului.

“În urma negocierilor purtate pe parcursul mai multor luni, prin procesul verbal încheiat la data de 9 iunie 2023, părțile (Primăria Târgu Mureș și Eparhia Reformată - n.r.) au ajuns la un consens în ceea ce privește clauzele contractuale, sens în care s-a definitivat și modelul contractului de închiriere”, se precizează în documentele din mapele de ședință ale consilierilor locali.

Conform contractului, prezentat în anexele proiectului de hotărâre, suma lunară pe care primăria o va plăti Bisericii Reformate este de 60.722 lei, 5 lei/mp/lună pentru construcții și 0,8333 lei/mp/lună pentru teren. Încăperile pentru care Primăria Târgu Mureș va plăti chirie pentru cele două unități școlare au o suprafață desfășurată de 11.489, 20 mp, iar curtea de 3.930,80 mp. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu