Elevii și studenții, mai talentați decât politicienii!?

Distribuie pe:

Recent, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, i-a felicitat pe elevii români care au obținut șase medalii de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, de la Suceava. „Acești elevi și profesorii lor reprezintă valorile cu care România iese în lume și cu care se mândrește", a afirmat Pricopie, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

„Într-adevăr, oricât de înnorate sunt vremurile - spunea un comentator - se face un mare rău poporului, inoculându-i concluzii pesimiste în stare să toarne plumb în aripile oricărei visări". Dar și mai distrugător este să se temeinicească în rândul românilor ideea că suntem un popor de mâna a doua și trebuie să rămânem la ușa „caselor boierești" ale Occidentului bogat.

Or, că nu este deloc așa, denotă și faptul că, în ultima perioadă, presa din țară (dar și din străinătate) a acordat spații largi unor liceeni sau studenți români supradotați.

Exemple? Pe lângă cel de mai sus, iată și alte câteva. La Râmnicu Vâlcea există un liceean scânteietor, Ionel Budișteanu. A realizat o invenție pentru care a primit în America marele premiu internațional, echivalent cu premiul Nobel pentru tineret. Ionel Budișteanu a făcut cercetări până seara târziu într-un mic atelier improvizat în camera lui de bloc, dar și în laboratoarele liceului. Și a ieșit un dispozitiv computerizat în stare să conducă mașina, ferind-o de obstacole, chiar dacă cel de la volan are invalidități. Liceanul cu idei strălucitoare din Vâlcea - notează presa - n-are gânduri de plecare în cele străinătățuri și vrea să rămână acasă.

La Cluj-Napoca, trei studenți - Bogdan Pop, Rareș Urdea și Bogdan Mursa - de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Babeș Bolyai", coordonați de lectorul universitar Dan Suciu - au inventat o aplicație numită „Smilestone", cu ajutorul căreia persoanele care au suferit un atac cerebral sau leziuni la nivel cranian pot reînvăța mai repede să vorbească. Cu această aplicație - scrie Agerpres -, ei vor participa la Seattle, la finala mondială a Imagine Cup, unde vor avea ocazia să îl întâlnească pe Bill Gates, fondatorul Microsoft.

Potrivit sursei citate, practic, aplicația descifrează mișcările feței și ale limbii, percepute cu ajutorul unui dispozitiv cunoscut pe piață sub numele de Kinect, care se folosește la consolele de jocuri Microsoft și care poate asocia unui zâmbet sau unei alte mișcări a mușchilor feței o comandă pe calculator.

Cu această aplicație, cei trei studenți de la Facultatea de Matematică și Informatică a UBB vor participa - cum scriam mai sus - la finala mondială a Imagine Cup, unde vor avea ocazia să îl întâlnească pe Bill Gates, co-fondator Microsoft, și pe Satya Nadella, noul CEO al Microsoft, acesta din urmă făcând parte din juriul de evaluare a proiectelor aflate în competiție.

Am dat aceste exemple, dar câți alți elevi și studenți români - fără posibilități materiale deosebite (dimpotrivă) nu au ajuns olimpici la mai multe materii. De altfel, recent, Guvernul României a premiat echipa României participantă la a 48-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D.I. Mendeleev", care s-a desfășurat la Moscova, la care elevii români au obținut cinci medalii de aur, o medalie de argint, o medalie de bronz și locul 1 pe echipe la cea de-a 48-a ediție a Olimpiadei menționate. Olimpiadă la care România a surclasat țara gazdă, Federația Rusă, care a obținut doar trei medalii de aur, și la care, în acest an, au participat 105 elevi din 16 țări.

Așadar, după cum observa cineva, să nu privim România printr-un binoclu strâmt, focalizându-l doar pe derapajele dintr-un București care nu înseamnă România cea adevărată, cu multe orașe așa-zis de provincie, cu târgușoare pline de oameni cumsecade, cu comune unde încă părinții își învață copiii să spună săru'mâna trecătorilor pe uliță…

Și sunt atâtea alte exemple care atestă că din rândul copiilor unor sate rătăcite printre munți - ce vin la școală cu microbuze hodorogite - au ajuns, peste ani, specialiști cu care țara se mândrește azi, dar pe care, încă, nu-i prețuiește la adevărata valoare. Din păcate…

Bine ar fi dacă și în politică am avea asemenea valori! Și nu doar... profitori!

Lasă un comentariu