Până în prezent, niciun caz de Trichineloză în județul Mureș

În luna decembrie începe „anotimpul" sacrificărilor la porci în gospodăriile populației. Pe vremuri era o rușine să nu sacrifici un porc de Crăciun, astăzi, de când cu invazia de supermarketuri cu alimente străine, doar cei care țin să consume mâncăruri tradiționale mai cresc un porc în bătătură sau, în cel mai fericit caz, îl cumpără din târguri. La ora actuală, prețul mediu, în viu, la porc, este de 7,5-8 lei/kg. De la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș am aflat că, până în prezent, în județul Mureș nu s-a semnalat niciun caz de Trichineloză, la carnea de porc.

Reamintim mureșenilor că Trichineloza este o boală parazitară cosmopolită, ajunsă la om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, carne care conține larvele infestate a unui nematod vivipar prezent în tubul digestiv al porcului. Contaminarea se produce prin ingestia de om a cărnii parazitate de porc, mai rar de mistreț, cal. Boala poate fi prevenită prin aplicarea măsurilor profilactice drastice și controlul sanitar al cărnii de porc prin examenul trichineloscopic. Prevenirea infestării porcilor se poate face prin deratizări pentru distrugerea șobolanilor, principalul vector. Perioada de incubație este variabilă, între 2 și 28 de zile, în medie 10-14 zile. La om boala se manifestă în forma severă prin complicații neurologice, polinevrite, meningită, encefalită, delir, complicații cardiovasculare, febră, astenie. DSVSA Mureș recomandă cetățenilor să nu consume carne de porc fără, ca în prealabil, să prezinte probe pentru examenul trichineloscopic la cabinetele medicilor veterinari.

Lasă un comentariu