Știați că…

Distribuie pe:

• Anul acesta pe 29 septembrie s-au împlinit 60 de ani de la înființarea CERN (Consiliul European pentru Cercetări Nucleare)?

Istoria acestei instituții este extrem de bogată, ce nu poate fi descrisă în rândurile de față. Menționăm, totuși, câteva din realizările acestei prestigioase instituții:

Sincociclotronul de 600 Mev; primele ciocniri între protoni; sunt fabricați primii atomi de antihidrogen; este anunțată identificarea bozonului Higgs etc.

Deci, CERN-ul poate fi considerat o părticică a viitorului civilizației noastre, fiind locul în care oamenii pun întrebări Universului.

România va deveni membră cu drepturi depline a CERN începând de anul viitor. În câțiva ani, la noi va fi finalizată construcția unui super laser european ELI-NP, la Măgurele, care va deveni un centru de importanță mondială pentru cercetările fundamentale din fizică.

• Fulgerele globulare pot fi galbene, albe, roșii, portocalii, mov sau verzi. Martorii oculari menționează faptul că aceste bile ciudate de electricitate trec prin ferestre de sticlă fără să lase o gaură în urmă?

• Doar șase rinoceri albi africani mai există în acest moment pe Terra, iar specia este condamnată la dispariție după ce un mascul pe nume Suni a decedat din cauze naturale în luna octombrie a.c.? Suni era, conform specialiștilor, ultimul mascul capabil de reproducere.

Lasă un comentariu