Un an complicat pentru agricultorii europeni

Distribuie pe:

După 2022, an plin de evenimente, în care sectorul agroalimentar al UE a fost perturbat de invazia Rusiei în Ucraina, la ce se pot aștepta agricultorii în 2023?

* PAC (Politica Agricolă Comună). Odată cu aprobarea planului PAC, pe 13 decembrie anul trecut, după săptămâni de dezbateri, noul program de subvenții pentru agricultură al UE a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Pentru prima dată, vom vedea cum se va desfășura această nouă reformă a Politicii Agricole Comune și ce înseamnă, cu adevărat, pentru fermieri.

Agricultorii din țările UE vor trebui să-și pună în aplicare propriile planuri și să le armonizeze cu politicile UE - posibil, în defavoarea lor. Comisia Europeană caută deja modalități de “remodelare și îmbunătățire” a acestor planuri : “Trebuie să avem o imagine completă a situației, înainte de a lua orice decizie politică”, a spus comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, adăugând că executivul UE urmărește cu mare atenție situația din sectoarele sensibile pentru a vedea dacă această situație de liber schimb se va prelungi.

* Ucraina. Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat unde de șoc pe piețele agroalimentare globale - iar acest lucru este probabil să continue și în 2023.

“Pe termen scurt, situația este caracterizată prin multiple provocări cu care se vor confrunta fermierii, în primăvara viitoare”, se arată într-un raport din decembrie al FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU).

Acesta a avertizat că “scăderea profitabilității și perspectivele reduse de generare de venituri în rândul producătorilor de cereale vor avea un impact substanțial asupra capacității acestora de a cultiva cereale și de a obține alte produse alimentare de bază, în 2023”.

Între timp, afluxul de cereale - rezultat al solidarității UE - provoacă tensiuni în creștere la granița dintre Ucraina și blocul comunitar.

Fermierii din UE au tras deja un semnal de alarmă cu privire la abundența de produse ucrainene - uleiuri de cereale și semințe - care continuă să perturbe piețele din țările vecine, inclusiv Polonia, România și Bulgaria

* Pesticidele vor continua să fie o temă cheie în 2023. În iunie anul trecut, Comisia Europeană și-a prezentat planul de revizuire a cadrului legislativ privind protecția plantelor și a regulamentului privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR), având drept obiectiv reducerea la jumătate a utilizării și a riscului pesticidelor, până în 2030.

Aceste planuri sunt, însă, primite cu reticență de către statele membre, care au solicitat oficial o evaluare suplimentară din partea Comisiei cu privire la impactul acestor planuri asupra securității alimentare.

Acest lucru ar putea “întârzia sau deraia” implementarea proiectelor avute în vedere, atenționează grupului “verzilor”. Comisia va trebui să prezinte mai multe informații în termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a preconizatului cadru legislativ.

* Bunăstarea animalelor, legea sistemelor alimentare. În septembrie va avea loc revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor.

În timp ce majoritatea celor 27 de miniștri ai agriculturii sunt de acord că legislația, care nu a fost actualizată din 2009, trebuie să fie reînnoită, mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care standardele mai stricte impuse de UE vor afecta competitivitatea sectorului zootehnic din țările lor.

Prin urmare, în mod sigur, vor fi discuții și controverse cu privire la măsura în care aceste noi reguli se vor aplica produselor importate.

* Noua lege-cadru a Comisiei pentru sistemele alimentare durabile este așteptată în al treilea trimestru al anului 2023.

Legea urmărește să creeze o abordare integrată a UE cu privire la alimente pentru a “promova coerența politicilor la nivel european și național, a integra durabilitatea în toate politicile legate de alimentație și pentru a consolida reziliența sistemelor alimentare”.

În fine, după ce a suferit o serie de întârzieri, revizuirea regulamentului de evaluare și autorizare a substanțelor chimice (REACH), anunțată ca parte a strategiei de durabilitate a Comisiei Europene în materie de substanțe chimice, va fi prezentată, oficial, spre sfârșitul anului 2023.

Noul cadru va afecta o gamă largă de substanțe chimice, de la pesticide la polimeri utilizați pentru a crea materiale plastice.

După întârzieri, se așteaptă, de asemenea, ca executivul european să-și prezinte planul de acțiune pentru managementul integrat al nutrienților (INMAP), care își propune să atingă obiectivele Pactului Verde al UE (Green Deal) de a reduce pierderile de nutrienți cu cel puțin 50% și utilizarea îngrășămintelor cu cel puțin 20% până în 2030 în Europa și să completeze Planul de acțiune pentru poluare zero. ( sursa și foto - euracti.com./section/agriculture-food/news/)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu