„Rea și aducătoare de rele este libertatea fără măsură, încăpută pe mâna nerozilor"

Distribuie pe:

Așa scria, în 1987, Nicolae Steinhardt. Iar afirmațiile sale de atunci sunt parcă mai actuale acum ca niciodată. Fiindcă trăim o perioadă în care toate gunoaiele, toate scursurile societății cred că libertatea pe care românii și-au câștigat-o, prin jertfă și sânge, le dă dreptul să spună, dar să și facă tot ce le trăznește prin cap. Iar dacă libertatea, care într-o societate sănătoasă ar trebui să devină ,,bună, indispensabilă și minunată", în societatea noastră contemporană, încăpută pe mâna nerozilor, escrocilor și șarlatanilor, libertatea se transformă într-o generatoare ,,de haos, de dezordine, de prostie". Într-o astfel de societate bolnavă, libertatea nu mai este un factor care să contribuie ca omul să devină ,,o ființă liberă și luminată de rațiune", ci devine ,,un agent patogen, un element distructiv, o unealtă de descompunere"!

Citind toate aceste gânduri ale marelui filozof, mi-a venit în minte sloganul mizerabil și îmbecil lansat, cu ani în urmă, de clujeanul care s-a declarat ,,ardelean", nu român!, anume „m-am săturat de România"! Păi dacă dumnealui s-a săturat de România cine îl oprește să se ducă în lume, să-și caute pe-acolo norocul, precum fiul împăratului din poveste, dacă aici nu l-a găsit. Nu-l oprește nimeni, domnule, ducă-se unde și-a dus mutul iapa și surdul roata!

Dar nu s-a dus și nici nu are de gând să se ducă. Doar așa, din când în când, până pe la Budapesta, al cărei sâmbriaș s-a dovedit a fi. Și știe el de ce nu se duce, atâta vreme cât prin intermediul unui post de televiziune are ocazia să-și ,,împrăștie" ideile mizerabile, de slugoi aflat în slujba unor interese străine. Din păcate, ideile sale, repetate mereu, încep să prindă viață, pătrunzând în capul unor netoți, care habar nu au că această țară - România, s-a născut prin jertfa și sângele vărsat de moșii și strămoșii noștri. Și, uite așa, s-a născut și începe să-și facă simțită prezența, nu în rândurile ungurilor - ei sunt doar cei care agită și apoi profită! -, ci a românilor transilvăneni, un așa-numit ,,transilvănism". Ideea ,,bolândă", adică nebună, cum mai spunem noi, românii ardeleni, a fost lansată tot de ungurii iredentiști și revizioniști, chiar imediat după 1918. Astfel, așa-zisul ,,transilvănism" nu este altceva decât o prelungire a ideologiei horthyste! Ea a fost resurcitată imediat după 1989, mai ales în presa iredentistă maghiară din România.

Prin ea se dorește neapărat că românii de dincolo de Carpați, adică acei ,,mitici" și ,,sudiști", sunt unii, iar noi, cei de dincoace de munți, adică românii ardeleni, suntem alții, net superiori celor de dincolo, din toate punctele de vedere. Această găselniță cu iz segraționist nu are alt scop decât spargerea unității națiunii și destructurarea României! Ea este o vastă campanie propagandistică, iredentistă și revizionistă, îndreptată direct împotriva poporului român. Astfel s-a ajuns ca sub ochii noștri, dar mai ales sub ochii politicienilor, orbi și surzi, înflorește și se dezvoltă cel mai deșănțat și parșiv ,,transilvănism" adresat tuturor românilor, dar, în primul rând, românilor din Transilvania. El urmărește falsificarea istoriei adevărate a poporului nostru, ștergerea din memoria lor a noțiunilor de ,,patrie" și de ,,patriotism", înlocuind vechiul și perimatul slogan leninist ,,proletari din toate țările, uniți-vă" cu noile idei ce țin de ,,europenism", ,,globalism", ,,mondialism" etc. Oare mai putem numi ,,Istoria poporului român" ceea ce se predă azi în școală? Oare mai jură cineva credință poporului român și României, în afară de puținii militari ce ne-au mai rămas și de mai puținii ,,aleși" ai națiunii? Cândva, nu foarte demult, acest jurământ era rostit, solemn, de întregul tineret al țării. Și, indiferent de etnie, simțea o responsabilitate! Atârna deasupra sa greutatea jurământului dat!

De ce ne-am mai mira acum că apar indivizi precum Csibi Barna, care și-a permis gestul mârșav ce a scandalizat o țară întreagă. Sau, mai recent, un clujean, Francsali Ernõ, care a reluat vechile sloganuri de dezintegrare a țării, susținând că ,,regiunile istorice ale României au dreptul la autodeterminare - federalizarea României"! În numele cui vorbește acest derbedeu? În numele celor 20 de milioane de români? L-a împuternicit cineva să vorbească în numele lor? El se laudă că a adunat vreo 13.000 de semnături, ale românilor și ungurilor din Cluj. Dar soarta unei țări, a unui popor, poate fi hotărâtă de câțiva descreierați?! Culmea că individul declară, cu seninătate, că ,,vrem ca împreună să construim o țară"! Cum adică? Să construim ceva ce există deja?! Cu toate că s-ar părea că în capul lui sec logica nu-și găsește locul, adevărul este că ,,țara" la care se gândește el s-o construiască - împreună cu cine? - nu este în niciun caz România. De fapt o și spune direct: ,,De 90 de ani Transilvania este degradată și jefuită"! De cine? De România, desigur! Iată deci care sunt ideile ce se nasc sub imperiul unei libertăți fără limite, a unei libertăți fără măsură, ,,încăpută pe mâna nerozilor"! Aceasta este ,,libertatea rea și aducătoare de rele", asupra căreia atrăgea atenția Nicolae Steindhart.

 

Lasă un comentariu