PARTICIPAREA TINERILOR LUDUȘENI LA VIAȚA BISERICII ORTODOXE

Distribuie pe:

O sută de tineri din Luduș, însoțiți de părintele protopop Lucian Voșloban, de profesorul lor de religie Septimiu Pop, de profesorii Cristian Drăghia, Paula Moldovan, Mihaela Tecar, Cornelia Chiorean și Adela Gliga, de la Liceul Tehnologic, au participat, la sfârșitul lunii noiembrie 2014, la Întâlnirea tineretului creștin ortodox din Arhiepiscopia Alba Iuliei, inițiată și binecuvântată de Înalt Presfințitul Arhiepiscop IRINEU. După slujba de Te Deum și audierea conferinței „Preocupări spirituale pentru tinerii de azi", prezentată de părintele protosinghel Petru Nicodim, de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, tinerii ludușeni au participat la sesiunea de întrebări și răspunsuri, la rotunjirea momentului artistic, prin recitalurile susținute de Giorgiana Grosu, Fekete Timea, Andrei Petru și Varga Erika, precum și la vizitarea Cetății medievale și a altor obiective turistice din Alba Iulia reîntregirii noastre ca neam și credință străbună.

***

Printre ludușenii care și-au împlinit o așteptare spirituală, participând la întâlnirea de la Alba Iulia s-a aflat și Grupul „Rugăciunea Tinerilor Ortodocși" de la Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel". Cei cincisprezece liceeni, fete și băieți, au ales, în toamna anului 2014, să urce anevoioasa cale a desăvârșirii sufletului prin cunoaștere, iubire și credință creștină, să-L urmeze pe Domnul Hristos prin gânduri, cuvinte și prin fapte, să și-L facă prieten pe Dumnezeu. Adică, să fie creștini, nu numai să pară creștini. Învățătura creștină pe care o dobândesc în săptămânala oră de religie și-o îmbogățesc acum prin participarea angajantă la Sfânta Liturghie duminicală, la slujbele din fiecare seară de miercuri, prin discuțiile despre problemele vieții lor de zi cu zi, dar și ale celorlalți tineri din oraș.

***

S-au împlinit cinci ani de când părintele Teofil Părăian, de la Mănăstirea Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus, și-a încheiat sfânta misiune creștină pe pământul României și a trecut în veșnicia lui Dumnezeu. Doi dintre ucenicii și prietenii Sfinției Sale, părintele Florin Botezan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă și la Seminarul Ortodox din Alba Iulia, ludușean prin naștere, copilărie și tinerețe, părintele Sabin Vodă, publicist, autor de cărți religioase și de interviuri, redactor la Radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei Alba Iulia, au răspuns invitației părintelui protopop Lucian Voșloban și au susținut împreună, joi, 4 decembrie 2014, în prezența enoriașilor, vârstnici și tineri, din Luduș, conferința „Un program de viață duhovnicească recomandat de părintele Teofil Părăian". Tehnica electronică folosită a făcut posibil ca, la întâlnirea de la Luduș, chiar părintele Părăian să argumenteze necesitatea unui program de viată duhovnicească pentru fiecare român care dorește ca în sufletul său să locuiască Dumnezeu cel viu. În timpul conferinței au fost formulate numeroase întrebări. Am notat câteva:

Constat că noi, cei din grupul de rugăciune, suntem etichetați de colegi ca oameni ciudați, uneori ne simțim persecutați ca la începuturile creștinismului. Cum să reacționăm? Ce are prioritate în viața noastră pământească, bucuria sau datoria? Ne putem spovedi oricărui preot? Dacă nu ai mustrări de conștiință mai are rost spovedania? Cum să-mi dau seama că m-am apropiat de Dumnezeu sau că Dumnezeu este deja în mine? Ce este în casă și nu e făcut de mâna omului? De ce nu avem voie să ne sărutăm în timpul postului? Cum să-mi cresc iubirea față de părinți? Se poate considera creștin omul nepăsător sau rău față de semeni? În timpul postului Crăciunului se taie porcul și sunt invitat la cina porcului; să refuz sau să accept invitația? Cum să interpretăm următoarele îndemnuri ale părintelui Teofil Părăian: „Fii atent, ce faci aia ești" , „Dacă nu te poți refugia în post, atunci retrage-te în rugăciune" , „Să ne rugăm, învățând și să învățăm, rugându-ne ?"

După sesiunea de autografe pe cărțile și CD-urile despre viața de sfânt a părintelui Teofil Părăian, întâlnirea s-a încheiat, așa cum a și început, cu rugăciunea Tatăl Nostru. 

Lasă un comentariu