Guvernul asigură bugete minime pentru toate localităţile din ţară

Distribuie pe:

În şedinţa de miercuri, 14 ianuarie 2015, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din ţară le vor fi asigurate pragurile minime pentru bugetele locale.

Potrivit unui amendament la bugetul pe 2015, aprobat de Parlament în ultima lună a anului trecut, au fost stabilite limite minime obligatorii de venit pentru localităţi, astfel: 1.500.000 lei pentru comune, 6.000.000 lei pentru oraşe, 25.000.000 lei pentru municipii, 50.000.000 lei pentru municipii reşedinţe de judeţ şi 80.000.000 lei pentru judeţe.

Ministrul Finanţelor, Darius Vlasov, a explicat că sumele de echilibrare (diferenţa dintre veniturile proprii ale unei unităţi administrativ-teritoriale şi limita minimă prevăzută de lege) vor fi transmise direct către autorităţile publice locale, prin intermediul Ministerului Finanţelor, astfel încât ingerinţa politică să fie redusă la maximum, întrucât consilierii judeţeni nu vor mai stabili sumele pentru fiecare localitate în parte.

„Peste 2.000 de localităţi, în special cele sărace şi foarte sărace, vor avea o creştere a bugetelor. Există şi creşteri de 900 la sută. Credem că, aplicând această formulă timp de patru ani, nu va mai exista niciun motiv ca, în 2018, să nu avem apă, canalizare şi modernizarea şcolilor în toate localităţile. Măcar aceste cerinţe minime să existe", speră ministrul de Finanţe.

Potrivit hotărârii de Guvern, în acest an, autorităţile locale vor primi de la Ministerul de Finanţe 2,53 miliarde lei.

Lasă un comentariu