Să avem, cu SUA, parteneriat strategic şi în… comportament!

Distribuie pe:

…Un cititor - care, după toate semnalmentele, trăieşte prin America şi acum vede ce se întâmplă în România -, ne întreabă: „Când o fi România, precum SUA"? În ce sens? În privinţa plăţi impozitelor. „În SUA - zice el, «anonimul» din scrisoare - Fiscul e mai tare decât Poliţia! Ăia te urmăresc şi în groapă! Nu ţi-ai plătit impozitele? Imediat te înhaţă! Să facem ca în America: n-ai plătit? Imediat te înhaţă agenţii de recuperare, ajungi direct în faţa judecătorului şi mai ieşi pe cauţiune (dacă ai bani sau noroc!). Şi când vine vorba de plătit dări, Fiscul american nu se joacă. Păi, ce, este ca în România? Caz concret: persoană decedată de trei ani primeşte acasă plic de la Finanţe că este executată silit pentru că n-a mai plătit impozitul. De unde să-l mai plătească? Din tămâie şi lumânări? Ideea este următoarea: nu se vrea!"

„…Pe de altă parte - scrie anonimul -, ce economie s-ar face, în România, dacă fiecare demnitar ar veni la muncă dimineaţa cu maşina proprie (au, unii, câte două-trei!)? Noi mergem la muncă pe cheltuiala noastră, din salariu. Ce economii s-ar face dacă fiecare demnitar ar plăti toate cheltuielile cu întreţinerea sa în casele de protocol, inclusiv chiria? Ce economie! Noi plătim totul din salarii, pensii etc., dar ei? Cât plătesc? Ba, unii parlamentari români primesc şi bani de chirie, pentru apartamentele în care stau în Bucureşti, deşi sunt…bucureşteni!

Başca faptul că mai multe luni dintr-un an, parlamentarii sunt prin…concedii, pretextând că se află în circumscripţii, la întâlniri cu electoratul, circumscripţiile însemnând, de fapt, familiile lor ori…zonele de pescuit! Iată de ce nu sunt bani la buget. Or, dacă tot avem un parteneriat strategic cu SUA, să-l aplicăm şi în... comportament!"

Lasă un comentariu