„GRI ESTE CULOAREA SPERANŢEI"???

Distribuie pe:

Motto: „În două zile, am trupe ruseşti nu doar la Kiev, ci şi în Riga, Vilnius, Tallin, Varşovia şi Bucureşti"(Vladimir Putin)

Cu ani în urmă, aflată la Paris şi umblând după opera lui Soljeniţîn, în vogă la vremea aceea, mi-a fost recomandată de un librar de la „Fnaq", şi o altă „poveste" a Gulagului: „Gri este culoarea speranţei" de Irina Ratuşinskaia. O carte masivă, splendidă, tulburătoare, scrisă în limba franceză de o autoare necunoscută mie până atunci, pe care intenţionam la un moment dat să o şi traduc. Nu mi-am dus gândul până la capăt, dar, mereu, când ceva nu merge cum trebuie, titlul acestui „jurnal concentraţionar" al rusoaicei îmi percutează în memorie.

Introducerea mea nu are nicio legătură cu ultimele evenimente din arena politică internă, ci cu dezastrul de proporţii încă necalculate la dimensiunile reale pe care somnul raţiunii l-ar putea abate foarte curând asupra acestui colţ de lume, implicit asupra României.

„Criza din Ucraina durează de aproape un an şi Rusia câştigă. Separatiştii din estul Ucrainei câştigă teren şi preşedintele rus Vladimir Putin nu pare să dea înapoi în faţa sancţiunilor economice ale Vestului" - scrie, pentru „New York Times", John J. Mearsheimer, profesor de ştiinţe politice la University of Chicago, autorul volumului „Tragedia politicii de forţă".

Într-adevăr, încă din toamna trecută, agenţiile de presă anunţau că „Rusia a trimis şase nave care transportă personal şi echipament către o bază militară din epoca sovietică în Oceanul Arctic, pe care o redeschide pentru a-şi consolida prezenţa în regiune." (…) „«Misiunea principală a acestei expediţii, asigurată de vapoare ale Flotei Nordului în Oceanul Arctic, constă în furnizarea de personal şi material pentru primul detaşament care va ocupa din acest an noua bază permanentă de pe Insulele Noua Siberie» - a precizat comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Korolev" (Breaking News, 6 septembrie, 2014) .

De fapt, „Rusia îşi face un ORAŞ MILITAR în Oceanul Arctic": „Armata rusă a anunţat începerea construirii unei baze permanente pe Insula Wrangel, din Oceanul Arctic - relatează agenţia Xinhua. «Complexul, a cărui construcţie urmează să fie definitivată în două luni, va include două clădiri administrative şi apartamente pentru personalul aferent» - a declarat purtătorul de cuvânt al Districtului Militar Estic, Aleksandr Gordeev, citat de Interfax. - În decembrie 2013, preşedintele rus Vladimir Putin a promis că nu va «preda» niciodată regiunea arctică a ţării sale şi a ordonat Ministerului Apărării să întreprindă toate măsurile necesare pentru a proteja securitatea Rusiei şi interesele naţionale ale acesteia în regiune. Până la finele lui 2014, Rusia vrea să îşi extindă instalaţiile militare din Arctic, iar până în octombrie 2015 va fi finalizat sistemul de apărare aeriană din insulele din Oceanul Arctic, nota agenţia  Ria Novosti" (Breaking News, 8 septembrie, 2014).

Ca să fie tacâmul complet, o ştire de ultimă oră ne anunţă că „Rusia pătrunde în Uniunea Europeană! Cipru îi oferă o BAZĂ MILITARĂ"!!! „Preşedintele din Cipru, Nicos Anastasiades, a anunţat că va pune bazele colaborării militare cu Rusia în timpul vizitei pe care o va efectua la Moscova la sfârşitul acestei luni: «Există o veche înţelegere între noi pe care o vom actualiza. În acelaşi timp, vom oferi Rusiei câteva facilităţi militare, aşa cum am făcut şi cu alte state, Germania şi Franţa, de exemplu». Franţa utilizează o bază aeriană de pe teritoriul Ciprului pentru realimentarea şi mentenanţa avioanelor sale, în timp ce navele militare germane au acces la portul cipriot pentru operaţiuni de rutină. Marea Britanie deţine baza aeriană de la Akrotiri, care este considerat teritoriu britanic, iar facilităţile militare ce vor fi puse la dispoziţia Rusiei ar fi situate la numai 40 de kilometri de aceasta" (Breaking News, 7 februarie, 2015).

Aşadar, ruşii vor controla prin radar şi Mediterana, chiar „din coasta" NATO! Le mai lipseşte doar un „pupic" de la Grecia!

În replică, „NATO anunţă înfiinţarea a şase (6) centre de comandă, de la Marea Nordului la Marea Neagră": „Principalul nod de comunicaţii NATO va fi în Polonia. România va fi flancul sudic, care e important să nu cedeze în faţa atacului rusesc. Din asta rezultă două concluzii importante: 1 - NATO crede că războiul e inevitabil şi a grăbit pregătirile; 2 - NATO nu are de gând să atace prima, ci va aştepta atacul rusesc. Când vor ataca ruşii? Simplu: când vor fi gata noile arme. Cel mai devreme în octombrie 2015, cel mai târziu în martie 2016. Atât este «fereastra» de care dispune Vladimir Putin. Dacă Putin întârzie atacul după martie 2016, economia Rusiei va fi prea slăbită de lipsa exporturilor şi de mizeria şi nemulţumirile populaţiei" (http://www.stripes.com/news/europe/nato-to-meet-on-russia-us-may-send-officers-to -east-europe-1.327697).

„Criza din Ucraina a fost cauzată de Occident" - a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru cotidianul egiptean „Al-Ahram". Încă de la începutul vizitei sale în Egipt, el şi-a reluat atacurile împotriva ţărilor occidentale pentru promisiunile lor „deşarte" de a nu extinde NATO cu ţări foste sovietice şi ignorarea intereselor ruse - relatează BBC News Online, citat de Mediafax: „Au fost încercări de a smulge de la Rusia state care au aparţinut URSS (Uniunii Sovietice) şi de a le determina să facă o alegere artificială «între Rusia şi Europa». Noi am avertizat în mod repetat SUA şi aliaţii săi occidentali în legătură cu consecinţele dăunătoare ale ingerinţei lor în afacerile interne ucrainene, dar nu ne-au ascultat" - a declarat Vladimir Putin.

Preşedintele american, Barack Obama, a atenţionat luni Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, afirmând că Moscova „nu poate redesena frontierele Europei prin forţa armelor". Într-o conferinţă de presă comună la Casa Albă cu cancelarul german, Angela Merkel, Barack Obama a dat totuşi asigurări că Washingtonul „va continua să încurajeze o rezolvare diplomatică" a crizei ucrainene. El a spus totodată că SUA analizează toate posibilităţile în privinţa crizei ucrainene, dar că nu au decis încă dacă vor livra sau nu arme Kievului. „Chiar dacă vom continua să lucrăm pentru a găsi o soluţie diplomatică, transmitem astăzi clar că, dacă Rusia va continua pe calea sa actuală, care ruinează economia rusă şi afectează poporul rus, având totodată un efect teribil asupra Ucrainei, izolarea Rusiei se va accentua, atât politic, cât şi economic" (Agerpres/ AS, Ionuţ Mareş).

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Angela Merkel a atenţionat că, în conflictul din Ucraina, este în joc „pacea în Europa", dacă este pus sub semnul întrebării principiul integrităţii teritoriale pe continent, relatează AFP: „Pentru cineva care vine din Europa, pot să spun că, dacă renunţăm la principiul integrităţii teritoriale, nu vom fi în măsură să menţinem pacea în Europa". Ea a mai atras atenţia că, dacă diplomaţia nu va avea succes în relaţia cu Rusia pentru soluţionarea crizei ucrainene, atunci, Europa şi SUA vor trebui să analizeze alte opţiuni, excluzând-o însă pe cea militară - potrivit Reuters.

„Deloc surprinzător, tot mai multe voci din Statele Unite cer înarmarea Ucrainei. Un raport recent, venit de la trei think tank-uri americane, sustine livrarea de armament avansat Kievului, iar nominalizatul Casei Albe pentru şefia Departamentului Apărării, Ashton B. Carter, a declarat săptămâna trecută în comisia pentru apărare din Senat: «înclin mult în această direcţie». Se înşală cu toţii. A merge pe această cale ar fi o greşeală uriaşă pentru SUA, NATO şi Ucraina însăşi. A trimite arme Ucrainei nu ar salva armata, ci ar duce la o escaladare a luptelor. Un asemenea pas este periculos în special pentru că Rusia are mii de arme nucleare şi încearcă să apere un interes strategic vital.

Nu încape îndoială că armata Ucrainei este copleşită de separatişti, care au de partea lor arme şi trupe ruse. Având în vedere că balanţa de putere favorizează în mod clar Moscova, Washingtonul ar trebui să trimită cantităţi mari de echipamente pentru ca armata Ucrainei să aibă o şansă pe câmpul de luptă. Însă conflictul nu se va încheia aici. Rusia va contra-escalada, anihilând avantajul temporar de care Kievul ar avea parte ca urmare a livrărilor de arme americane. Autorii studiului think-tank-ului acceptă această ipoteză, arătând că, «chiar şi cu un sprijin enorm din Vest, armata Ucrainei nu va reuşi să oprească un atac puternic al armatei ruse». Pe scurt, SUA nu pot obţine victoria într-o cursă a înarmării cu Rusia în Ucraina şi nu vor putea ieşi învingătoare pe front. (…) Pentru a salva Ucraina şi pentru a reface relaţia cu Moscova, Vestul ar trebui să încerce să transforme Ucraina în tampon neutru între Rusia şi NATO - scrie John J. Mearsheimer, profesor de ştiinţe politice la University of Chicago. - Ar trebui ca ţara să fie precum Austria în timpul Războiului Rece. Pentru aceasta, Vestul ar trebui să renunţe în mod explicit la extinderea UE şi a NATO şi să sublinieze că scopul este o Ucraină nealiniată care nu ameninţă Rusia. SUA şi aliaţii lor ar trebui să colaboreze cu Putin pentru a salva economia Ucrainei, un scop care este în mod limpede în interesul tuturor. Este esenţial ca Rusia să ajute la încheierea luptelor din estul Ucrainei şi că autorităţile de la Kiev să preia controlul asupra acelei regiuni. (…) Crimeea, o victimă a încercării Vestului de a aduce NATO şi UE la porţile Rusiei, este pierdută de tot. Este cazul să punem capăt unei politici imprudente înainte să producem şi mai multe pagube - atât Ucrainei, cât şi relaţiilor dintre Rusia şi Vest."

„Gri este culoarea speranţei"?

Lasă un comentariu