ISTORIE ȘI URBANISM

Distribuie pe:

Ioan Eugen Man este un caz singular în spațiul mureșean. Preocupările sale de o viață, prin munca riguroasă și temeinică, au dus la materializarea unor proiecte de mare anvergură și consistență, pe un teritoriu unde nu s-au prea îngrămădit mulți să se manifeste în zonă.

În istoria urbanisticii, Ioan Eugen Man a realizat o operă, și nu mă feresc de cuvinte, inegalabilă, originală și de mare utilitate, atât pentru specialiști, cât și pentru cei interesați informativ de devenirea urbanisticii în spațiul târgu-mureșean în principal, dar și mureșean din perspectiva monumentelor de patrimoniu bisericesc. Cele patru volume ale sale Târgu-Mureș, Istorie urbană. De la începuturi până în anul 1850, I, 2006, Târgu-Mureș. Istorie urbană, din anul 1850 până la Primul Război Mondial, 2009, II, Târgu-Mureș. Istorie urbană, Perioada interbelică, 2010, III, Târgu-Mureș. Istorie urbană, Anii 1945 - 1990, IV, 2011, toate apărute la Editura Nico, au fost precedate de Biserici de lemn din Județul Mureș: Monumente de artă populară românească. Editura Reîntregirea, 2004, și urmate de Biserici de lemn ale românilor din ținuturile mureșene, Editura Nico, 2012, Biserici tradițional românești din Târgu-Mureș, realizate după anul 1989, Editura Nico, 2014, toate statuând un profil de autor de mare prestanță.

Iată, această nouă lucrare, Monumente de arhitectură civilă din municipiul Târgu-Mureș, vine să întregească o operă exemplară, pentru care municipalitatea ar trebui să-i acorde fără nicio ezitare titlul de „Cetățean de onoare", nu doar ca o recunoaștere a unor contribuții la cunoașterea istoriei orașului, dar și ca o apreciere a unor eforturi susținute, pentru sporirea patrimoniului informativ al urbei noastre.

Dacă mai luăm în calcul și alte cercetări ale lui Ioan Eugen Man - Un monument transilvănean mai puțin cunoscut: Biserica Evanghelică din Reghin (1999), Muzeul Etnografic - un monument de seamă al arhitecturii artei baroce din municipiul Târgu-Mureș (2000), Biserica veche reformată din Suseni (2002), Valori urbane și artistice la Târgu-Mureș în secolul al XVIII-lea (2003), Două vechi monumente de artă românească de pe Valea Superioară a Mureșului (2003), Biserica de lemn din Petelea (2004) etc., avem o imagine și mai clară asupra anvergurii activității unui autor onest, precum și tenace și perseverent.

Experiența acumulată în aproape cinci decenii de activitate profesională i-au asigurat lui Ioan Eugen Man autoritate și respectabilitate, într-un teritoriu cu mai multe orgolii decât ambiții și mai ales realizări.

Cercetarea urbanistică târgu-mureșeană a câștigat enorm prin contribuția lui Ioan Eugen Man, referențială pentru o perspectivă a aprofundării detaliilor, dar și a evaluării integratoare, monografice.

Lasă un comentariu