Un 10 martie fără extremiști maghiari la Târgu-Mureș!

Distribuie pe:

Izsák Balázs, președintele Consiliului Național Secuiesc și al Asociației Siculitas, organizatori principali ai marșului din 2014, a anunțat că, anul acesta, de 10 martie nu vor mai organiza nicio manifestare. Anul trecut, la marșul ilegal spre centrul municipiului Târgu-Mureș au participat membri ai unor organizații extremiste maghiare, care au recurs la gesturi violente și scandări antiromânești.

Conform spuselor lui Balázs, anul acesta nu se mai poate organiza nimic, asociația pe care o conduce concentrându-se asupra manifestațiilor din 2016 și 2017. „Suntem nevoiți să renunțăm în 2015 la organizarea Zilei Libertății Secuiești și aducem la cunoștința opiniei publice că anul acesta, în 10 martie, noi nu organizăm nicio manifestație. Concomitent, demarăm organizarea manifestației din 2016 și 2017", a spus acesta, înfierând atacul la adresa dreptului de întrunire și a libertății de exprimare.

Autoritățile locale din Târgu-Mureș au emis o decizie prin care adunarea comemorativă de la Monumentul Secuilor Martiri din cartierul 22 Decembrie este permisă, dar nu și marșul și protestul din centrul orașului. „Nu accept marș de nici un fel, nici al românilor, nici al secuilor, consider că nu avem nevoie de provocări sau să fim rodul unor manifestări ciudate", a declarat primarul Dorin Florea. Asta, datorită incidentelor de anul trecut, atunci când jignirile extremiștilor maghiari la adresa statului român au fost la ordinea zilei în timpul marșului. „Noi ne-am adresat împotriva acestei interdicții, pe care o considerăm ilegală și o încălcare a dreptului de întrunire și a libertății de exprimare, am demarat o acțiune în justiție și, până în ziua de astăzi, a devenit clar că e prea mică probabilitatea ca această cauză să fie soluționată înainte de 10 martie", a spus Izsák Balázs. 

Și reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul județului Mureș, este considerat „vinovat" de situația existentă care va duce la neorganizarea marșului.. „Din păcate, prefectul județului nu și-a făcut datoria, deși s-a făcut o solicitare din partea Asociației Siculitas, nu a atacat în instanță decizia primarului, pentru că, dacă ar fi atacat, acea decizie ar fi fost suspendată de drept, și atunci manifestația ar fi putut avea loc. Ni s-a spus că este pe rolul instanței și instanța va decide. La fel ca prefectul județului Mureș, ca Pilat, din Pont, s-a spălat pe mâini și Guvernul României", a spus avocatul Kincses Elõd.

Lasă un comentariu